Storgräl om flyktingar inför EU toppmötet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Storgräl om flyktingar inför EU toppmötet - Ett häftigt gräl rasar mellan EU:s höjdare och institutioner, lagom till årets sista toppmöte. Donald Tusk vill skrota ett förslag om obligatoriska flyktingkvoter för alla EU-länder och skälls nu ut på löpande band i Bryssel. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) är en av dem kritiserar Tusks agerande.

Donald Tusk är ordförande för Europeiska rådet, alltså det forum som de 28 EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas i någon gång i kvartalet. Hans uppdrag är att kalla på toppmöten och försöka jämka ihop länderna i olika brännande frågor.

I tisdags sände han ut den formella inbjudan till veckans möte, som börjar på torsdagen, och listade då frågor som ska diskuteras över middagen, som till exempel hur man går vidare med migrationspolitiken inom EU.

Tusk skrev att han tycker att idén om obligatoriska flyktingkvoter, alltså att de 28 länderna solidariskt delar upp asylsökande mellan sig, är politiskt ohållbart och borde läggas ner.

EU-kommissionen har föreslagit att man framöver placerar ut asylsökande i EU-länderna utifrån kriterier som befolkningsmängd, ekonomi, arbetslöshetssiffror och hur många flyktingar de enskilda EU-länderna redan tagit emot. Systemet skulle bli permanent, och EU-kommissionens skulle övervaka att mottagandereglerna följs. Sverige, Tyskland, Frankrike och andra länder med stort flyktingmottagande stödjer förslaget.

Men motståndet mot att låta Bryssel diktera kvoter för och kontrollera flyktingmottagande är stort i andra delar av EU.

EU-kommissionen drog i förra veckan Slovakien, Ungern och Polen till EU-domstolen för att de vägrat att leva upp till en tidigare, engångs-överenskommelse om att dela upp 160 000 personer från överfulla grekiska och italienska flyktingläger mellan alla EU-länder. De tre länderna tvärvägrar, trots att EU-domstolen har sagt att uppdelnings-given var laglig och tvingande.

"Frågan om de obligatoriska kvoterna har visat sig vara mycket splittrande, och den har fått oproportionerligt stor uppmärksamhet med tanke på vilket resultat den har haft på marken", skrev Tusk i toppmötesinbjudan, med hänvisning till att mycket få av de 160 000 asylsökande som skulle delas upp har flyttat - vissa länder har helt enkelt struntat i att bereda dem plats.

Reaktionen på brevet från byggnaden tvärs över gatan från Tusks högkvarter i Bryssel, EU-kommissionen, var häftig. EU:s migrationskommissionär, greken Dimitris Avramopoulos kallade Tusks inspel oacceptabelt.

"Det är anti-europeiskt. Det förnekar och ignorerar allt arbete vi gjort på senare år", sade en uppenbart förbannad Avramopoulos på en presskonferens i Strasbourg.

Kommissionären sade att Tusks inspel undergräver en av de bärande pelarna i EU - principen om solidaritet mellan medlemsländerna. Han påpekade att EU har en moralisk och juridisk plikt att skydda flyktingar.

Häftig kritik kom också från olika EU-parlamentariker, som svenska politikern Cecilia Wikström (L), som i flera år jobbat med utformningen av nya, gemensamma asylregler för EU-länderna.

- Agerar Donald Tusk som Visegradgruppens ordförande eller som ordförande för Europeiska rådet när det gäller reformerna av EU:s asylsystem? frågade sig Wikström upprört på torsdagen.

Visegradgruppen är ett samlingsnamn för Tjeckien, Slovakien, Ungern och Donald Tusks hemland Polen.

Enligt uppgifter till tidningen Politico i Bryssel, så attackerade svenska, italienska och tyska diplomater Tusk angående hans brev tidigare i veckan.

Källa - 2017-12-13 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+