Stort missnöje med bevakningen av flyktingkrisen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stort missnöje med bevakningen av flyktingkrisen - För lite om flyktingkrisen - för mycket om det amerikanska presidentvalet. En undersökning från Novus och Retriever har kartlagt vilka händelser som fick mest mediebevakning under 2016 - och vad svenskarna anser om bevakningen.

Under 2016 var flyktingkrisen det ämne som mest dominerade i medierna. Hela 243435 artiklar skrevs om flyktingkrisen i svenska medier, enligt undersökningen från Novus och Retriever, rapporterar TT. Företagen har även undersökt vad svenskarna anser om rapporteringen.

Trots den omfattande bevakningen vill läsarna ha ännu fler artiklar om flyktingsituationen. Med det amerikanska presidentvalet, som var det näst mest bevakade ämnet, är det dock tvärtom.

Antal artiklar: 17608.

Den 15 juli försökte delar av militären ta över makten i en statskupp i Turkiet. Kuppen misslyckades, och i stället inledde regimen omfattande utrensningar i landet. President Recep Tayyip Erdoğan pekade ut den så kallade Gülenist-rörelsen för att ligga bakom kuppförsöket.

Händelsen fick flera efterverkningar. I flera europeiska länder ökade antalet asylansökningar från turkiska medborgare, däribland i Sverige. Erdoğan tinade även upp den frostiga relationen med Ryssland, och ökade sina interventioner i Irak och Syrien.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om Turkiet efter kuppförsöket.

Antal artiklar: 20275.

Under 2016 inträffade flera uppmärksammade terrordåd. Mest bevakning fick dåden i Bryssel den 22 mars, då totalt 35 personer dödades, inklusive tre gärningsmän. Mer än 300 personer skadades.

Två självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar på flygplatsen Zaventem. En tredje självmordsbombare slog till mot tunnelbanestationen Maalbeek.

Dådet var det dödligaste terrorattacken någonsin i Belgien. Efter dådet inleddes en hårdbevakad polisjakt, som bland annat visade att terroristerna tillhörde samma terrorcell som låg bakom attackerna i Paris i november 2015.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om terrordåden i Bryssel.

Antal artiklar: 20942.

Turneringen World Cup i ishockey var den tredje i sitt slag och ägde rum i september 2016. I tävlingen deltog sex nationslag och två kombinationslag - ett med spelare från övriga Europa, och ett med nordamerikanska U23-spelare.

Kanada vann turneringen i finalen mot det europeiska laget. Tre Kronor slogs ut i semifinalen.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om World Cup i ishockey.

Antal artiklar: 33597.

Den 56:e upplagan av Melodifestivalen resulterade som vanligt i en omfattande mediebevakning. Evenemanget är numera en stor händelse med fyra deltävlingar på olika platser i landet.

Under finalen i Stockholm vann artisten Frans med låten "If I were sorry". Deltävlingarna ägde rum i Göteborg, Gävle, Malmö och Norrköping.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om Melodifestivalen.

Antal artiklar: 35503.

Europamästerskapet i fotboll 2016 hamnar på sjätte plats bland årets mest bevakade ämnen. EM ägde rum i Frankrike mellan den 10 juni och 10 juli. Sverige spelade 1-1 mot Irland, men förlorade övriga matcher i sin grupp.

I stället väckte en annan nation rekordstort intresse. Island, den minsta nationen som kvalificerat sig för EM, tog sig ända till kvartsfinal. Intresset blev inte mindre efter uppmärksamheten kring den isländske tv-kommentatorn Gudmundur Benediktsson, som inte visade brist på hängivelse i sitt arbete.

Förbundskaptenen hette dessutom Lars Lagerbäck.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om Fotbolls-EM.

Antal artiklar: 75203.

Den 23 juni blev en historisk dag i Europa. I folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU vann oväntat lämnasidan. Resultatet fick stora konsekvenser som blev föremål för intensiv mediebevakning.

Den konservativa premiärministern David Cameron, som ville att landet skulle stanna i unionen, avgick efter omröstningen. Den tidigare borgmästaren i London, Boris Johnson, utsågs till utrikesminister av den nya premiärministern Theresa May.

Resultatet väckte även starka reaktioner från EU-topparna, som sade att Storbritannien inte ska räkna med fördelaktiga villkor för utträdet. Den historiska folkomröstningen lär fortsätta skapa rubriker eftersom mycket fortfarande är oklart om hur processen ska gå till.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om Brexit-omröstningen.

Antal artiklar: 93390.

Under sommaren hölls OS i Brasilien. Sverige hamnade på plats 29 bland de 87 deltagande länderna i antalet medaljer. Två guld, sex silver och tre brons blev resultatet under evenemanget, som ägde rum mellan den 5 och 21 augusti.

Under året inträffade andra händelser som troligen bidrog till den omfattande mediebevakningen. Utbrottet av zikaviruset i Sydamerika ledde till oro bland deltagare och besökare. Även den brasilianska polisens brutala tag mot brottsligheten i Rio de Janeiro inför OS uppmärksammades.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om OS.

Antal artiklar: 243435.

2016 var fler människor än någonsin på flykt. Enligt FN:s flyktingorgan befann sig under sommaren 65,3 miljoner på flykt undan krig och förföljelser. I svenska medier var flyktingkrisen det dominerande temat under 2016.

Ändå ville läsarna ha ännu fler artiklar om ämnet, visar undersökningen.

- När människor börjar röra sig mot Sverige och vill ha hjälp här påverkar det oss på ett annat sätt. Det är många enskilda människors öden som tas upp och det är någonting som går in i hjärtat och påverkar oss, säger Ionna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever, till TT.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om flyktingkrisen.

Antal artiklar: 142153.

Få har troligen undgått årets presidentval i USA där den osannolika kandidaten Donald Trump lika osannolikt kammade hem segern. Sedan länge har det stått klart för redaktioner och medieforskare att svenskarnas intresse för USA är väldigt stort. Dock visar undersökningen från Novus att varannan svensk faktiskt anser att bevakningen om USA-valet var för stor.

- Just Donald Trump är en person som är tacksam att rapportera om eftersom han uttalar sig på ett sätt som vi inte är vana vid och eftersom han har de åsikter han har. Samtidigt behöver medierna vara lite lyhörda eftersom mycket av rapporteringen legat på personerna, och inte på politiken och det kan folk tycka blir för mycket, säger Ioanna Lokebratt till TT.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om presidentvalet i USA.

Antal artiklar: 103781.

Det blodiga kriget i Syrien har snart pågått i sex år. Det har i stor utsträckning påverkat omvärlden, inte minst Sverige där den största gruppen asylsökande sedan flera år är personer från Syrien. Under 2016 var kriget i Syrien det tredje mest bevakade ämnet i svenska medier.

Det gångna året har flera betydelsefulla händelser ägt rum i kriget, som troligen påverkat mediebevakningen. Sedan Ryssland hösten 2015 inledde sin operation i landet till stöd för regimen, har den syriska armén gjort allt fler framsteg. Nyligen återerövrade den syriska armén den viktiga staden Aleppo från rebellerna, som domineras av jihadister.

I grannlandet Irak har en liknande offensiv ägt rum mot IS-fästet Mosul. Slaget om Aleppo har fått betydligt mer utrymme i medierna eftersom aktivister i staden lyckats föra ut sina berättelser till nyhetsredaktioner i väst.

Här kan du läsa SvD:s samlade rapportering om kriget i Syrien.

Källa - 2016-12-25 16:10

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+