Strandsatt syrier välkomnas i Kanada

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Strandsatt syrier välkomnas i Kanada Senaste nytt om flyktingkrisen

Strandsatt syrier välkomnas i Kanada - En 37-årig man från Syrien har befunnit sig i limbo på flygplatsen i Kuala Lumpur i Malaysia i över ett halvår. Men tack vare stöd från hängivna följare på sociala medier kan han nu starta ett nytt liv i Kanada.

- Jag trodde inte på det förrän de visade mig biljetten, säger Hassan al-Kontar till den kanadensiska public service-kanalen CBC.

Efter sju månader på Kuala Lumpurs flygplats och ytterligare två i malaysiskt förvar, har han nu landat i Vancouver.

- Inga fler flygplatser, jag tar hellre en häst om det inte finns någon bil, säger han.

al-Kontars öde har blivit viralt i Kanada. Den 37-årige syriern, ursprungligen från Dama i södra delen av landet, begav sig 2006 till Förenade arabemiraten för att slippa göra militärtjänst och för att arbeta i försäkringsbranschen. När hans arbetstillstånd löpte ut 2011 vågade vapenvägraren inte återvända till hemlandet, där krig brutit ut.

2016 deporterades han från Förenade arabemiraten till Malaysia, ett av få länder i världen där syrier kan få direktvisum vid ankomsten. Men han stannade för länge på sitt turistvisum och "svartlistades" av myndigheterna, och nekades dessutom att gå på ett turkiskt flyg därifrån, skriver brittiska BBC. Och eftersom inget annat land gav honom visum blev han kvar på flygplatsterminalen i Kuala Lumpur, skriver CBC.

Den strandsatte och charmige mannen blev snabbt ett fenomen i sociala medier då han började dokumentera sin vardag på sociala medier - hur han tvättade och rakade sig på de offentliga toaletterna och stillade hungern genom donerad flygplansmat.

- I Kanada så har ni någonting som är väldigt speciellt, ni har en fantastisk grupp människor som tror att de kan göra skillnad - och det kan de, säger al-Kontar, syftande på kanadensiskan Laurie Cooper, som tillsammans med andra invånare i orten Whistler engagerade sig i hans sak.

När al-Kontar efter månader på flygplatsterminalen greps av malaysisk polis och sattes i förvar skaffade Cooper en advokat. En tids förhandlingar ledde till att syriern kunde erbjudas uppehållstillstånd i Kanada via landets nationella sponsorprogram för flyktingar.

- När jag tänkte på hopp så fick jag upp hennes ansikte i huvudet, sade al-Kontar om Cooper till CBC vid ankomsten till Kanada.

Sedan hoppade han in i en bil för färd till Whistler. Där väntade en säng, fräscha kläder och jobb på ett hotell.

Den syriske mannen är inte den ende som hamnat i limbo på en flygplats. 2015 spenderade en irakisk familj mer än två månader på en flygplats i Moskva i Ryssland, enligt nyhetsbyrån AFP. Hassan al-Kontars livsöde för också tankarna till filmen "The Terminal" från 2004, i vilken Tom Hanks spelar en man som fastnar på en flygplats i New York.

Sponsorprogrammet för flyktingar inrättades i Kanada i slutet av 1970-talet under den vietnamesiska flyktingkrisen. Det innebär att en person med flyktingstatus kan bosätta sig i landet med hjälp av privata sponsorer - grupper av kanadensare eller organisationer.

De privata sponsorerna kan ansöka om att hjälpa en flykting, antingen ekonomiskt eller på annat sätt. Samtidigt lovar den kanadensiska staten att leva upp till sitt ansvar och erbjuda flyktingen permanent uppehållstillstånd.

Kanadas sponsorprogram för flyktingar är unikt i världen och har gett fler än 275 000 flyktingar uppehållstillstånd sedan det infördes i slutet av 1970-talet, enligt The Canadian Council for Refugees (CCR), en icke-vinstdrivande paraplyorganisation för flyktingar i Kanada.

Källa: The Canadian Council for Refugees (CCR)

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-01 11:24

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+