Studie Invandrade döms hårdare för sexbrott

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Studie Invandrade döms hårdare för sexbrott Senaste nytt om flyktingkrisen

Studie Invandrade döms hårdare för sexbrott - Studien är gjord av Katrin Lainpelto, docent i processrätt vid Stockholms universitet. Hon har låtit domare och nämndemän ta del av identiska förutsättningar i ett påhittat sexuellt ofredande, med den enda skillnaden att i ena fallet har den misstänkte hetat Erik och varit infödd svensk, och i det andra Mudahafar, som talat bruten svenska.

Bakgrunden till undersökningen är diskussionerna kring flyktingar och debatten kring nyanlända ungdomar som en särskild riskgrupp för sexualbrott.

"Jag har haft som mål att studera hur rättsstatsideal upprätthålls i en tid som präglas av förhöjd social oro kring en viss grupp i samhället, i detta fall gruppen nyanlända ungdomar", skriver Katrin Lainpelto i ett pressmeddelande.

Trots de identiska förutsättningarna har skillnader observerats i hur domarna och nämndemännen bedömer händelserna som beskrivs, och trovärdigheten hos de förhörda. Särskilt i nämndemannagruppen fanns skillnader i bedömningarna.

"Ett särskilt intressant resultat, som också var statistiskt signifikant bland både nämndemännen och domarna, var att deltagarna uppgav att de upplevde ett avsevärt större obehag inför det påstådda handlandet när de fick se förhöret med Mudhafar", skriver Katrin Lainpelto.

Källa - 2019-04-03 08:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+