Svart dag för Obama vid Natos toppmöte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svart dag för Obama vid Natos toppmöte Senaste nytt om flyktingkrisen

Svart dag för Obama vid Natos toppmöte - Nato står fortsatt starkt och enat och påverkas inte av brexit. USA:s president Obama fick en svart start på Natos toppmöte efter dödsskjutningarna i Dallas, men var tydlig med att Natosamarbetet över Atlanten fortsätter som tidigare trots att Europas starkaste militärmakt är på väg ut ur EU.

WARSZAWA Barack Obama är ute på vad som förmodas vara det sista besöket i Europa som sittande president.

Han landade med Airforce One i Warszawa tidigt på fredagsmorgonen och gjorde redan vid ankomsten ett första uttalande om polisernas död:

- Alla rättänkande människor måste vara förfärade.

Senare under dagen återkom presidenten till tragedin i Dallas vid en presskonferens med EU:s ledare och kallade det en "ondsint och kalkylerad attack mot poliser i tjänst. "

- Hela Dallas sörjer och vi sörjer med dem. Jag uppmanar alla amerikaner att be för offren och deras familjer.

Säkerhetsaspekten tränger sig på även under Natos toppmöte och Warszawa är närmast en belägrad stad. Med deltagare som Obama, EU:s toppskikt, representanter för FN, Afghanistans och Ukrainas presidenter med flera krävs ett enormt pådrag för att garantera säkerheten.

- Vi kommer att eliminera hot av alla slag och vidta alla åtgärder vi kan, säger Polens försvarsminister Antoni Macierewicz.

Tungt beväpnad militär finns nu på nyckelpositioner. 6 000 poliser är utplacerade längs gatorna. Hotellen där delegater och journalister bor kontrolleras av civil säkerhetspersonal. Tjutande bilkorteger rör sig genom stan i höga hastigheter. Helikoptrar är i luften. Området närmast Nationalstadion, där samtalen genomförs, är helt avspärrat, inklusive gator, broar, tunnelbanan och tågtrafiken.

För att säkra luftrummet används Natos eget varningssystem AWACS (Airborne Warning and control system). Inga spontana folksamlingar tillåts under mötesdagarna. I hela provinsen som omger Warszawa är det förbjudet att bära vapen i samband med mötet. Gränskontroller och den militära beredskapen har skärpts under en längre tid.

På fredagen höll Natos 28 medlemsländer ett tre timmar långt arbetsmöte där kommande truppförstärkningar i Östeuropa diskuterades. Obama förde också upp brexit på agendan med budskapet att samarbetet inom Nato inte påverkas negativt.

I en artikel i Financial Times, som publicerades inför mötet, slog presidenten fast att Natos grund är "bergfast" och att brexit "inte försvagar en västliga försvarsalliansen". Tvärtom kvarstår den "särskilda relationen" mellan USA och britterna, och Storbritannien kommer att tillhöra Natos kärna och ge ett betydande bidrag till Europas säkerhet även i framtiden.

Obama höll också enskilda överläggningar med EU:s toppduo Donald Tusk och Jean-Claude Juncker om kriget mot IS, flyktingkrisen och hur brexit ska hanteras av kvarvarande EU-länder:

- Baserat på mina samtal med premiärminister Cameron, förbundskansler Merkel och här i dag är jag fullständigt övertygad om att EU och Storbritannien kommer att samverka på ett konstruktivt och pragmatiskt sätt för att utträdet ska gå ordnat och smidigt.

Under dagen undertecknades även den förväntade och gemensamma deklarationen om ökat säkerhetssamarbete mellan Nato och EU. Konkret rör det sig om samverkan mot hybridkrigföring, cyberattacker, ökat underrättelseutbyte och insatser mot människosmuggling och flyktingkrisen i Medelhavet.

- Det här historiska beslutet gör det möjligt att arbeta närmare varandra än tidigare, tillsammans har vi verktygen för att skydda vår befolkning, förklarade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när dokumentet
var signerat.

Källa - 2016-07-08 17:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+