Svarta sommaren 2016 Går till historien

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svarta sommaren 2016 Går till historien Senaste nytt om flyktingkrisen

Svarta sommaren 2016 Går till historien - SvD sammanfattar den allt annat än nyhetsfattiga sommaren.

Flera terrordåd, Brexit, kuppförsök i Turkiet, festivalvåldtäkter och masskjutningar i USA och Tyskland.

- Sommaren 2016 går definitivt till historien som en av de mest nyhetsintensiva i modern tid, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

- Terrordådet i Nice, kuppförsöket i Turkiet, attacken i München och övriga dåd i Tyskland. Lägg därtill partikonventen i USA, EM i fotboll och nu OS i Rio, säger Fredric Karén.

Men från sommaren 2016 är det framför allt en sak som sticker ut.

- Det vi kommer att minnas är självklart den ökade terrorn och oron i världen som sprider sig i land efter land. Världen har helt klart blivit en oroligare plats och det är något som världens politiker och samfund gemensamt måste hjälpas åt med under hösten och kommande år. Min förhoppning är att den diskussionen leder till ökad öppenhet och transparens och inte tvärtom, att stater sluter och alienerar sig, säger Fredric Karén.

Här nedan följer en sammanfattning av sommarens stora nyhetshändelser.

Omar Mateen ska innan dådet ha ringt till den amerikanska polisen. Enligt Orlando-polisen ska han då svurit "trohet" till terrororganisationen IS. Det var dock svårt att hitta belägg för att han tillhörde ett terrornätverk eftersom han själv påstått sig ha kopplingar till organisationer som står i konflikt med varandra. Kort efter skjutningen tog IS på sig dådet, även om det inte gick att bekräfta några kopplingar till terrororganisationen.

Omar Mateen, som enligt uppgifter från fadern hyste homofobiska åsikter, besökte enligt flera vittnen gayklubben flera gånger innan dådet.

Hela SvD:s rapportering om masskjutningen i Orlando hittar du här.

En av de mest uppmärksammade inrikesnyheterna under sommaren har varit olyckan på Södertäljebron. På midsommarafton inträffade en lastbilsolycka som gjorde att trafiken stängdes av helt över bron.

Efter att ha undersökt skadorna efter olyckan konstaterade Trafikverket att bron kommer att hållas avstängd fram till mitten av augusti. Den prognosen är inte längre aktuell efter att en underentreprenör som anlitats för att reparera bron sparkats. I slutet av juli visste trafikverket inte när bron skulle kunna öppnas för trafik igen.

Hela SvD:s rapportering om Södertäljebron hittar du här.

Den 28 juni öppnade tre personer eld inne på Istanbuls flygplats Atatürk innan de sprängde sig själva och dödade 44 personer samt skadade över 200. Självmordsdådet skedde utanför terminalen för internationella flighter och enligt uppgifter utlöste männen sprängladdningarna när polis försökte oskadliggöra dem.

Markus Bergström, bosatt i Stockholm, befann sig på flygplatsen när det smällde.

- Jag hade gått igenom säkerhetskontrollen och satt på utrikesterminalen. Då skakade byggnaden till två gånger. Alla tittade runt. Vi trodde att det var byggnadsarbetare. Men efter en minut kommer hundratals människor springande i panik, berättar han för SvD.

Turkiska myndigheter pekade ut IS som ansvarig för dådet och dagarna efter genomförde turkisk polis razzior mot misstänkta IS-celler i landet. 30 personer greps och häktades misstänkta för att vara inblandade i händelsen.

Enligt uppgifter i turkiska medier ska Ahmed Tschatajev vara hjärnan bakom attacken. Den 36-årige tjetjenen satt 2008 i svenskt fängelse, dömd för grov vapensmuggling.

Hela SvD:s rapportering om terrordådet i Istanbul hittar du här.

I slutet av juni föll all uppmärksamhet på Storbritannien som den 23 juni höll en folkomröstning om ett utträde ur EU. När det stod klart att lämna-sidan vunnit med 52 procent mot stanna-sidans 48 inleddes en turbulent period i brittisk politik.

Dåvarande premiärminister David Cameron, som sagt att han oavsett utgången i folkomröstningen skulle sitta kvar, meddelade sin avgång dagen efter att resultatet tillkännagavs. Jakten på en ny premiärminister inleddes och efter att alla andra lagt ner sin kandidatur föll lotten på Theresa May.

Kort efter Brexit-omröstningen startades namninsamlingar av missnöjda stanna-anhängare som ville få till en andra omröstning. Alla protester och försök att få till en ny omröstning har slagits ned.

I samband med att resultatet från omröstningen blev känd utlöstes en våg av hatbrott mot personer med utländsk bakgrund i Storbritannien.

"Fysiska och verbalatrakasserier, nedklottrade bilar med rasistiska budskap och invånare med utländsk bakgrund som uppmanas "åka hem". Sedan den brittiska folkomröstningen om EU i fredags har en våg av främlingsfientliga attacker svept genom Storbritannien, och nu växer oron både bland britter och utländska medborgare som vistas i landet", skrev SvD den 28 juni.

Brexit gav genomslag även runt om i Europa, inte minst på börsen. Vid öppningen på måndagen efter folkomröstningen rasade Stockholmsbörsen med 8 procent. Samtidigt rasade pundet till 30-årslägsta mot den amerikanska dollarn.

Hela SvD:s rapportering om Brexit finns i fyra olika delar: Brexit, Brexit och ekonomin, Storbritannien efter brexit och EU:s framtid efter brexit.

För första gången på 20 år har Sverige tagit en plats i FN:s säkerhetsråd. Den 28 juni stod det klart att Sverige får en av de icke-permanenta platserna i säkerhetsrådet efter att ha fått 134 av rösterna. Sveriges konkurrenter till platsen, Italien och Nederländerna, bestämde sig efter att ha fått 95 röster vardera för att dela på den andra platsen och sitta halva tvåårsperioden vardera.

- Jag är glad, jag är stolt och jag tycker att det är hedrande för Sverige. Det är ett erkännande för vår kapacitet i det globala arbetet. Det ska vi i Sverige vara jättestolta över, sa statsminister Stefan Löfven till journalister i Bryssel efter att resultatet tillkännagivits.

Efter att en kvinna anmält att hon blivit våldtagen i publiken till Zara Larssons konsert under Bråvallafestivalen i Norrköping den 30 juni blossade en debatt om sexuella övergrepp i Sverige upp och under festivaler och större evenemang under sommaren har flera våldtäkter, övergrepp och ofredanden anmälts.

Bara på Bråvalla anmäldes fem våldtäkter under festivalen. På festivalen Putte i parken i Karlstad anmäldes samma helg över 35 sexuella ofredanden. Samma helg anhölls en man i Växjö för en misstänkt våldtäkt i anslutning till Säljerydsfestivalen.

Under Peace & Love i Borlänge anmälde två flickor att de våldtagits i publikhavet framför scenen. Under Dansbandsveckan i Malung anmäldes tre fall av sexuella ofredanden och en kvinna har anmält att hon blivit våldtagen på en dansbana. I Skellefteå anmäldes 13 sexuella ofredanden under Trästocksfestivalen.

I ett uppmärksammat fall i Göteborg misstänks en lagledare för ett lag i Gothia Cup ha ofredat tre 16-åriga flickor.

Efter sommarens händelser har en debatt om ofredanden blossat upp och kritik har riktats mot såväl gärningsmän, festivalarrangörer och polisen. Kritiken mot den sistnämnde har i stor utsträckning varit riktad mot den #tafsainte-kampanj som polisen lanserat inför sommaren.

Hela SvD:s rapportering om sexövergrepp i offentliga miljöer hittar du här.

Fem poliser dödades och flera skottskadades när en beväpnad man i ett bakhåll attackerade poliser vid en demonstration i Dallas. Demonstrationen den 7 juli var en av flera som hölls i USA efter att två svarta personer skjutits till döds av amerika

Källa - 2016-08-06 08:06

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+