SvD intervju 2016 Utnyttjades sexuellt av alla som ville

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SvD intervju 2016 Utnyttjades sexuellt av alla som ville Senaste nytt om flyktingkrisen

SvD intervju 2016 Utnyttjades sexuellt av alla som ville - Yazidiska Nadia Murad Basee Taha hölls som sexslav av Islamiska staten. Efter tre månader lyckades hon fly. Nu hotar IS att komma efter och döda henne.

- Jag är inte rädd. Det jag varit med om är värre än döden.

21-åriga Nadia Murad tillfångatogs i augusti 2014 och fördes till staden Mosul i Irak tillsammans med andra yazidiska familjer. Männen - däribland hennes bröder - gamla och sjuka dödades omgående. De unga kvinnorna trodde att det snart var deras tur att avrättas, men istället såldes de som sexslavar åt IS-krigare.

- Det innebar att de gav oss som gåvor till dem som ville ha. Vi utnyttjades sexuellt av alla som ville, enligt deras tolkning av sharialagarna, säger Nadia Murad.

Hennes hållning är stolt och håret blankborstat, men ansiktet uttryckslöst och ögonen tomma. I december talade hon inför FN:s säkerhetsråd och berättade om övergreppen - att en man ville gifta sig med henne och bad henne konvertera till islam men att hon vägrade. Om den tortyr och våldsamma upprepade sexuella övergrepp som följde efter det. Hon försökte fly, men blev upptäckt och straffades med ännu mer tortyr och fler våldtäkter. Efter tre månader i helvetet lyckades hon ta sig därifrån och via ett flyktingläger kom hon till Stuttgart, där hon sökte asyl. h

Sedan dess har Nadia Murad delgett sin historia i muslimska länder och är nu i Sverige efter en inbjudan av utrikesminister Margot Wallström, som också var med på presskonferensen. Nadia Murads budskap är tydligt:

- IS har skapat lidande och död för miljontals människor. Torterat och våldtagit kvinnor. Om de inte stoppas kommer de att som en stor cancersvulst sprida sig över resten av världen.

Hon svarar metodiskt på alla journalisters frågor, utan att röra en min.

Varifrån får du din kraft?

- Jag har blivit djupt sårad och det ger mig kraft att be alla världens regeringar att hjälpa till att befria alla de kvinnor och flickor som fortfarande är IS slavinnor. Ge dem livet tillbaka.

Det hon varit med om går kanske inte att beskriva med ord. Eller det är i vilket fall vad Nadia Murad återkommer till gång på gång. Att både vara tillfångatagen och veta att man när som helst kommer att bli våldtagen. Tvingas be, utan att vara troende muslim. Tvingas leva när man vill dö.

- Vi bad om att få slippa. Att de skulle döda oss, men de ville utnyttja oss sexuellt.

Livet innan Islamiska staten plundrade hennes by i norra Irak beskriver Nadia Murad som litet och vanligt. Hon gick på gymnasiet och var på det stora hela lycklig. Nu är stora delar av hennes släkt och familj utplånad. Men hur ser de kvarvarande på att hon nu blivit talesperson för våldtagna kvinnor?

- De är stolta över det jag gör för flickor, säger hon.

Men hur mår du egentligen?

Hon blundar och sväljer.

- Jag vet inte riktigt, men det jag har att säga är viktigt. Våra sår är djupa och varje gång jag pratar om det här så blöder det på nytt.

Finns en hotbild mot dig i dag?

- Jag har inte direkt blivit hotad, men en familj som blivit befriad har berättat att IS-krigarna sett mig i media och sa att de skulle komma efter och döda mig.

Tidigare har Aftonbladet rapporterat att kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter menar att IS förföljelse av yazidier kvalificerar sig som folkmord och man har uppmanat Säkerhetsrådet att be Internationella brottmålsdomstolen att ställa de ansvariga inför rätta.

Tills dess fortsätter Nadia Murad att berätta sin historia för att belysa IS-handlingar och be världen om hjälp att stoppa terrororganisationen.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2016-03-07 15:12

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+