Sven Nordqvist visar sin kluriga värld

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sven Nordqvist visar sin kluriga värld - En gubbe snarkar högljutt och ogenerat medan Mamma Mu gungar precis intill. Det är morfar i "Hattresan", och han får Sven Nordqvist att spricka upp i ett sällsynt men varmt leende. Vi sitter mitt i en värld sprungen ur hans penna: Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm visar en bred samling av originalmålningar, skisser och böcker, i utställningen "Pettson & Co". På väggarna hänger bilder från "Var är min syster" och Agaton Öman. Barnen kan se på tv-avsnitt med Nasse, se skisser i jätteformat eller pyssla i Pettsons verkstad.

- Det är väl fint att se det här, säger Sven Nordqvist och trots en vanligtvis stor dos självkritik ser han för en stund riktigt nöjd ut.

Sven Nordqvist tänker i bilder, redan i tonåren bestämde han sig för att bli konstnär. Men trots att han säger sig ha stora svårigheter att skriva och hitta på berättelser har han skapat en uppsjö böcker som har sålt i nästan 14 miljoner exemplar över hela världen. Och barnbokens trivsamma värld passar honom.

- Jag kan göra det på skoj. Det kan vara humor och fantasi och jag kan göra det som faller mig in. Det är ett gladare humör, säger han.

Ett glatt humör är kanske inte vad som utåt utmärker Sven Nordqvist, snarare är det hans slående likhet med den älskade figuren Pettson, en butter eremit som helst pysslar i fred i sin snickarbod. Att stänga in sig i en lugn och ombonad värld är vad som lockar honom att göra böcker.

- Jag har inte ansträngt mig för att hitta på någon gubbe så jag har hämtat mycket av Pettsons reaktioner från mig själv. Han har inte så stort behov av att prata med andra, utan snickrar i sin verkstad och påtar i sin trädgård. Att tänka ut luriga maskiner återkommer ju här och där också, säger Sven Nordqvist.

Två figurer i Nordqvists värld har en särskild betydelse: Findus och Nasse. De är inspirerade av hans båda söner. Han jobbade hemma och tog hand om äldste sonen i dennes barndom. Jesper gav drag åt Findus, som därmed också fick en allt mer framträdande roll.

- Hans sätt att röra sig, och att vänta på mig är samma. Barn hittar alltid något att leka med, det är rätt fantastiskt, även i de värsta flyktinglägren, säger han.

Boken "Stackars Pettson", om ett bad en ljum sommarkväll när Findus inte vill sova, är direkt inspirerad av verklighetens far och son. Han tror att deras samspel är vad som fascinerar många barn.

- Jag fick se en bild på en liten grabb i Kina som stod och kikade på en Pettsonbild. Även där går det hem, och det är nog på grund av relationen mellan gubben och katten - eller barnet.

Sven Nordqvist har behållit samma formspråk i alla år. De fantasifulla filurer som befolkar marginalerna är hans signum. Utan dem tycker han att bakgrunden kan bli tråkig.

- Det kommer lätt lustiga detaljer och mucklare som bor i lådor. När man bor på landet är det lätt att tänka sig att det finns små kryp i håligheterna, säger Sven Nordqvist som fortfarande skulle ha bott på landet om han inte hade träffat en inbiten stockholmare.

Nu arbetar han återigen med en ny bok, där bilderna får styra, som i "Var är min syster".

- Jag kommer nog ha en större frihet när jag tecknar i framtiden. Jag ska försöka i alla fall, även om det enklaste är att teckna i tusch. Men man ska ju inte bara göra det enklaste.

Född: 1946

Bor: I Stockholm

Familj: Fru och två barn, 35 och 31 år gamla.

Aktuell med: Utställningen "Pettson & Co" som visas på Kulturhuset Stadsteatern, från den 11 mars. Utställningen är producerad av Dunkers Kulturhus.

Bakgrund: Sven Nordqvist sökte som ung till flera konstnärskolor, däribland Konstfack i Stockholm, men utan att komma in. Han blev då arkitekt, lärare och reklamtecknare innan han 1982 vann en bilderbokstävling med sin bok "Agaton Öman och alfabetet".

"Pannkakstårtan" gavs ut 1984 och var den första berättelsen om figurerna Pettson och Findus. I dag har barnboksserien översatts till 35 språk och sålts i närmare 13,5 miljoner exemplar, varav ungefär 7 miljoner i Tyskland (där Pettson heter Pettersson).

2007 tilldelades han Augustpriset för sin bilderbok "Var är min syster?" Han har även illustrerat många böcker åt andra författare, däribland Jujja Wieslanders historier om Mamma Mu.

Källa - 2017-03-10 13:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+