Svensk finska ministerresor planeras

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svensk finska ministerresor planeras Senaste nytt om flyktingkrisen

Svensk finska ministerresor planeras - Utrikesminister Margot Wallström (S) och hennes finländske kollega Timo Soini (Sannfinnländarna) träffades i Stockholm på onsdagen. De talade bland annat om ett fördjupat utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete. Ett exempel är att Finland kommer att ha en tjänsteman placerad på det svenska utrikesdepartementet från i höst. Wallström uppger att även svenska UD ska skicka en tjänsteman till Helsingfors som fort man hittad någon som kan tillräckligt bra finska.

Resa tillsammans

Det finns också planer på att de båda ländernas utrikesministrar ska göra "strategiska" resor tillsammans. Resorna ska gå till länder som både Sverige och Finland har intresse av eller röra frågor där de två nordiska länderna har en gemensam utrikespolitisk linje.

- Vi är glada över att kunna resa utomlands tillsammans, till något hemligt ställe, som vi ännu inte bestämt, säger Soino med ett leende.

Sverige kan också komma att stödja Finlands ambitioner på att upprätta ett europeiskt center för att möta hot från hybridkrigföring

Olika syn

Socialdemokraten Wallström och Soini, från högerpopulistiska Sannfinländarna, företräder partier som har olika syn på bland annat flyktingpolitik, mångkultur och EU. Till exempel kritiserade Soini förra hösten Sveriges hantering av flyktingkrisen.

Den finländske utrikesministern försäkrade dock att deras partiers åsikter i olika frågor inte påverkar den goda relationen mellan länderna.

Soini fick på pressträffen med Wallström frågan vad han tycker om den svenska regeringens feministiska utrikespolitik.

- Jag är inte säker på vad den består av. Jag har inte kompetens att kommentera den ytterligare, säger Soini.

Källa - 2016-08-17 16:28

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+