Svenska värderingar lanseras som botemedel

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svenska värderingar lanseras som botemedel - "Svenska värderingar" är försommarens begrepp i svensk politik. Statsminister Stefan Löfven talade om ett brett reformprogram som - utifrån svenska värderingar - ska lyfta Sveriges utanförskapsområden.

- Våra värderingar kan aldrig tas för givet, de måste alltid försvaras, sa M-ledaren Anna Kinberg Batra, och Kristdemokraterna talade om en svensk "värderingskris".

De svenska värderingarna lanseras alltså som ett sorts botemedel mot problem som anses vara kopplade till invandring, och invandrartäta områden.

Flera partiledare inledde sina anföranden med att fördöma terrordådet i Orlando, som riktades mot en nattklubb för homosexuella. Stefan Löfven berättade att han vill visa sitt stöd för hbtq-rörelsen genom att delta i Stockholm Pride i sommar. Den förste statsminister som deltog i Pridetåget var Fredrik Reinfeldt, sommaren 2014.

Nya debattregler gjorde att de mindre partiernas ledare kunde komma in i debatten snabbare, och gjorde duellerna mellan debattörerna rappare. Det är inte säkert att de nya reglerna är förklaringen, men ett antal viktiga politiska frågor var som bortblåsta ur den här sista debatten före sommaren. Här är några exempel:

Nästa veckas folkomröstning om britternas EU-medlemskap beskrivs allmänt som en ödesfråga för Europa. Ett brittiskt utträde kan bli "början till slutet på den västerländska politiska civilisationen", sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk häromdagen.

Svenska politiker menar att det särskilt skulle drabba Sverige om britterna lämnar, och oron för Brexit var ett av argumenten när Stefan Löfven nyligen utsåg en EU-minister.

Men hur de svenska partierna skulle hantera EU:s eventuella skilsmässa diskuterades inte i den här partiledaredebatten.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson frågade om Stefan Löfven är beredd att - liksom britterna - ta ett initiativ till en omförhandling om Sveriges villkor för EU-medlemskapet.

Löfven svarade nej - med argumentet att detta inte är ett tillfälle att splittra EU.

Stefan Löfven tackade i partiledardebatten alla partier som var med på förra veckans energiöverenskommelse. Han avslutade sitt inledande anförande med den här uppmaningen till riksdagen: "Begrav blockpolitiken - låt oss ta landet framåt tillsammans".

Energiuppgörelsen samlade fem partier: Socialdemokraterna och Miljöpartiet från regeringen, och Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet från de borgerliga. Att lyckas få Moderater och Miljöpartister att skriva under samma politik, med direkta konsekvenser för klimat och tillväxt, är en bedrift av Stefan Löfven.

Kanske var det därför som bara statsministern var intresserad av att tala om det idag. För de borgerliga är överenskommelser över blockgränsen ett större politiskt risktagande - de kan uppfattas som hjälp till regeringen.

Själva sakfrågan, alltså energipolitiken, blev inte heller något dominerande ämne idag, trots att de deltagande partierna i förra veckan tävlade om att beskriva uppgörelsen som historisk.

Jan Björklund - ledare för kärnkraftsvänliga Liberalerna, det enda Alliansparti som inte är med om överenskommelsen - gjorde ingen stor sak av sin kritik mot uppgörelsen, som bland annat handlar om kärnkraften görs olönsam genom stora subventioner till vindkraften. Björklund har tidigare påpekat att eergifrågan blir en komplikation för Alliansen inför valet 2018.

Debatten om migrationen är ersatt av debatter om integration, om enkla jobb, kriminalitet och som sagt om "svenska värderingar".

Det verkar för närvarande inte finnas något större intresse bland partierna att söka konflikt om flyktingpolitiken, i den del som handlar om hur många som ska släppas in i Sverige. Det kan möjligen bero på att undersökningar har visat på ett starkt stöd för regeringens åtstramningar.

Veckan efter Brexit-omröstningen väntar nästa internationella rysare för den svenska regeringen, då FN ska besluta om Sverige under två år ska få ta plats i FN:s säkerhetsråd.

På svenska UD är man i alla fall officiellt optimister - men också mycket nervösa - inför omröstningen som regeringen har gjort till en politisk prestigeaffär.

Inget av de politiska partierna tyckte dock att det var värt att i partiledardebatten diskutera vad Sverige ska göra av en eventuell plats i säkerhetsrådet - eller vad vi ska ta oss till i världen, om hela kampanjen har varit förgäves?

Källa - 2016-06-15 13:18

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+