Sverige ett särskilt eländigt land i prorysk kampanj

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sverige ett särskilt eländigt land i prorysk kampanj Senaste nytt om flyktingkrisen

Sverige ett särskilt eländigt land i prorysk kampanj - EU legaliserade pedofili, Hitler förklarades till nationalhjälte i Ukraina och Sverige tvingade barn att be till Allah. Det är några av fejknyheterna som toppar listan över de mest hårresande påståendena 2018 som lanserades av proryska medier, enligt EU:s experter på desinformation och påverkanskampanjer.

2018 var ett år fyllt av förbluffande händelser som aldrig ägt rumt. Polen byggde inte koncentrationsläger för flyktingar och Sverige accepterade inte sex med döda. Inte heller tvingades de tyska skattebetalarna finansiera harem för flyktingar, konstaterar EU:s East Stratcom Task Force som inrättades 2015 för att bekämpa fejkade nyheter riktade mot i första hand medlemsländerna.

- Sverige var enligt de proryska kampanjerna ett särskilt eländigt land, skriver EU-experterna och pekar på skildringar i de sociala medierna om svenska skolor som tvingade elever att be till Allah och flyktingar som förstörde en av staty av Kristus.

Sammanlagt har experterna granskat mer än 1 000 fall av påverkanskampanjer förra året som sägs ha varit iscensatta av proryska grupperingar. Huvudmålet för dessa kampanjer var Ukraina som utmålades som en fascistisk stat och som ett instrument i händerna på NATO.

Månaderna före konflikten i Azovska Sjön och blockaden av Kertj-sundet pumpades det ut rapporter om ukrainsk aggression. Bland annat hävdades att Ukraina gjorde förberedelser för att släppa in en NATO-flotta och att Ukraina förgiftade havet med kolera.

Även Storbritannien var förra året i fokus. Månaderna efter mordförsöket på den tidigare ryske spionen Sergej Skripal varvades de proryska informationsmaskineriet upp. I stället för att ha utsatts för ett attentat med nervgift påstods Skripal ha tagit en överdos av Fentanyl respektive ha druckit för mycket alkohol. På kort tid spreds ett trettiotal rapporter om Skripal.

I en annan undersökning som citeras av East Stratcom heter det att de ryska trollfabrikernas kampanjer visserligen till stor del är riktade till den egna hemmapubliken men att de är nio gånger mer effektiva om de skrivs på engelska än på ryska - och att nu allt större resurser sätts in för att påverka det politiska klimatet i USA och EU till förmån för Kreml eller för att sprida osäkerhet och destabilisera utomlands.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-07 22:39

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+