Sverige i EU möte om gränskontroller

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sverige i EU möte om gränskontroller Senaste nytt om flyktingkrisen

Sverige i EU möte om gränskontroller - De svenska gränskontrollerna, egentligen kallade inre gränskontroller, infördes i november förra året för att få ner antalet asylsökande till Sverige och för att få bättre koll på vilka som kom. De beskrevs också vara nödvändiga eftersom den allmänna ordningen och den inre säkerheten var hotad av den stora inströmningen av asylsökande.

Kontrollerna har förlängts flera gånger, senast för ett halvår med slutdatum den 11 november.

EU-kommissionen måste godkänna kontrollerna eftersom de innebär ett avsteg från principen om fri rörlighet inom EU och har hittills gjort det.

Men de ska motiveras, det är inget man får göra utan att ha goda grunder för det, framhåller EU-kommissionären Dimitris Avramoupoulos inför en eventuell begäran att få ha kontrollerna kvar, från de länder som har dem nu.

TT: Vad har Sverige för linje när det gäller gränskontrollernas varande?

- Vi kommer att pröva det när vi närmar oss tidsgränsen som EU satt upp, säger inrikesminister Anders Ygeman (S), som ska möta sin danska, tyske och österrikiske kollega i Luxemburg.

TT: Ni ska ju ha ett möte, har ni ingen linje? Har ni inte förberett varandra?

- Det är ju Danmark som har tagit initiativ till mötet och Danmarks mening med mötet är ju att få uppslutning för att vi ska ha gränskontrollerna kvar även fortsatt, säger Ygeman.

På frågan om han tror att EU-kommissionen även denna gång ger grönt ljus svarar han:

- Jag tror att om de länder som i dag har gränskontroller bedömer att de behöver ha kvar dem, då har jag svårt att se att EU-kommissionen skulle ha en annan uppfattning.

Det är inte bara gränskontrollerna, som sker på svensk mark, som regeringen måste förnya eller slopa. De id-kontroller som sker av resande mot Sverige redan i Danmark, och som infördes i januari i år, löper ut den 4 november. Det är framför allt de, mer än gränskontrollerna, som anses ha bidragit till att många färre nu söker asyl i Sverige än tidigare.

- Jag föreställer mig att det är samma bedömning som Sverige har att göra om dem som för gränskontrollerna: hur ser hotet mot ordning och säkerhet ut, har EU kontroll över sin yttre gräns har man fått omfördelning till stånd? Än så länge ser vi väldigt lite omfördelning och gemensamt ansvar, säger Anders Ygeman.

De svenska gränskontrollerna mot Danmark ligger kvar åtminstone till den 11 november.

De svenska id-kontrollerna av resande från Danmark till Sverige, i Danmark, gäller åtminstone till den 4 november.

Både gränskontrollerna och, senare, id-kontrollerna, infördes som en följd av asyl- och flyktingströmmen mot Sverige förra året.

Kontrollerna ska omprövas regelbundet och EU-kommissionen informeras.

Källa - 2016-10-13 06:22

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+