Sverige i framkant mot krigsbrott i Syrien

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sverige i framkant mot krigsbrott i Syrien Senaste nytt om flyktingkrisen

Sverige i framkant mot krigsbrott i Syrien - - De här fallen ger verkligen syriska offer hopp om att det finns någon slags rättvisa, säger rapportens författare, Maria Elena Vignoli vid Human Rights Watch, till TT.

Under åren som kriget i Syrien har pågått har en rad allvarliga brott begåtts av människor på plats i landet. Många går ännu ostraffade, och fallen är ofta svårutredda. Men i Sverige och Tyskland har några personer både åtalats och dömts för dessa brott.

- Länderna ligger i framkant i kampen mot brott som har begåtts i Syrien. De leder dessa frågor, trots utmaningarna som de möts av.

Det senaste fallet som nått domstol i Sverige rör en 32-årig man som Södertörns tingsrätt i september dömde till åtta månaders fängelse för folkrättsbrott i Syrien. Mannen stred för den syriska armén och lät sig fotograferas när han poserade med döda eller svårt skadade människor.

Brottet ska ha begåtts i närheten av Damaskus, någon gång i slutet av januari 2014. Men det var i Sverige fallet nådde domstol. 32-åringen kom till Sverige 2015 för att söka asyl. Polisen fick ögonen på honom sedan privatpersoner tipsat om fotografier på mannen.

I Human Rights Watchs rapport intervjuas 50 tjänstemän som arbetat med rättsfall i de båda länderna, liksom 45 syriska flyktingar som befinner sig i Tyskland respektive Sverige.

Båda länderna har både erfarenhet, bra lagar och juridiskt system och välfungerande enheter som arbetar med krigsbrott, konstaterar Maria Elena Vignoli. Men det finns saker att bli bättre på.

Sverige och Tyskland har tillsammans tagit emot en majoritet av alla ansökningar om uppehållstillstånd från flyende syrier i Europa. Långt i från alla känner till möjligheten att det faktiskt går att anmäla brott de utsatts för i Syrien till polis här i Europa. Mer resurser - och fler insatser - behövs för att nå ut till fler syriska flyktingar som kan ha drabbats av krigsförbrytelser, säger Maria Elena Vignoli.

- Exempelvis översätta viktig information om fallen till relevanta språk, och använda sig av sociala medier som lätt når flyktingarna.

Källa - 2017-10-03 06:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+