Sverige världsbäst igen på önsketänkande

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sverige världsbäst igen på önsketänkande Senaste nytt om flyktingkrisen

Sverige världsbäst igen på önsketänkande - "Sverige är bäst i världen på att bidra till en positiv utveckling i världens utvecklingsländer", rapporterar TT utifrån en ny rankning. Men topplistan, som är framtagen av den amerikanska tankesmedjan Center for Global Development (CGD), är knappast något mått på vårt eventuella bidrag till "livskvalitén och utvecklingen i de fattigaste länderna" som påstås.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Få saker är så svåra att utvärdera som effekterna av utvecklingspolitik. Sverige ger till exempel demokratibistånd. Men om man tittar på utvecklingen i de största mottagarländerna de senaste 20 åren, såsom den utvärderas av exempelvis Freedom House, så syns inget samband mellan bistånd och framsteg. Tvärtom går det bakåt lika ofta som det går framåt.

En sådan sammanställning av det svenska biståndet görs kontinuerligt av Erik Jennische, chef för MR-organisationen Civil Rights Defenders. Han konstaterar att demokratiseringen har "avstannat i takt med att det globala demokratistödet har ökat".

Man kan förstås hävda att situationen hade varit ännu värre utan biståndet. Men någon kausalitet är inte tydlig heller då.

Poängen är att eventuella effekter är svåra att se. Intentioner är desto lättare att kvantifiera. Sverige är världens största biståndsgivare, på 1,01 procent av bruttonationalinkomsten 2017. Vi vill mest.

CGD mäter således biståndets storlek, inte dess resultat. Vi får vidare högt betyg för våra minskade utsläpp av växthusgaser. Men hade vi i stället lagt resurserna på att reducera utsläppen i något land som verkligen spelar avgörande roll för klimatet, hade vi rankats lägre.

Sverige får också högt betyg för att vi tagit emot många asylsökande. Men det är inte givet att stor emigration gynnar utvecklingsländerna. Tibets Dalai Lama anförde exempelvis vid sitt besök i Sverige nyligen att flyktingarna "ska inte bli kvar permanent i Tyskland eller Sverige. Så småningom ska de återvända till sina hemländer och återuppbygga dem. "

CDG skulle lika gärna kunna publicera ett årligt "Global Self-deception Index". För vad Sverige är bäst på är inte utveckling, utan önsketänkande.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-09-20 06:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+