Sveriges hjälparbete får inte pausas

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sveriges hjälparbete får inte pausas Senaste nytt om flyktingkrisen

Sveriges hjälparbete får inte pausas - Sverige måste agera när det gäller den akuta situationen i Syrien. Det internationella arbetet får inte sättas på paus av regeringsförhandlingarna, skriver Mohammed Mohsen från biståndsorganisationen Islamic Relief Sverige.

Kriget i Syrien har nu pågått i mer än sju år. Det är lika lång tid som det tar för ett barn att födas, lära sig gå och börja skolan. Lika lång tid som det tar för en ung och ambitiös person att påbörja och avsluta en universitetsutbildning. Och lika lång tid som det tar att rasera ett land.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Sju års krig har släckt 400 000 liv och gjort 12 miljoner människor till flyktingar i och utanför sitt land. Människor i Syrien lever i en verklighet med skyhöga matpriser och ett raserat sjukvårdssystem. Bara vart tredje barn går i skolan. När människor tvingas lämna sina hem tar de med sig vad de kan bära, vilket gör dem sårbara.

Provinsen Idlib är den enda som fortfarande kontrolleras av rebeller. Hit har många syrier tagit sin tillflykt när deras hem har ödelagts. Tre miljoner människor bor i dag i provinsen, varav varannan beräknas vara internflykting. En miljon är barn. En offensiv mot Idlib tycks nyligen ha avvärjts genom en överenskommelse mellan Turkiet och Ryssland, men det innebär dessvärre ingen lösning på den mycket svåra situationen för internflyktingarna.

Befolkningsökningen till följd av flyktingströmmarna mot Idlib har tärt på infrastrukturen. Det råder brist på el, mat och sjukvård. Brunnar torkar ut och människor sover under bar himmel. Även när inga bomber faller svävar människor i livsfara, inte minst under den kommande vintern.

Vi är många som berörs djupt av Syriens öde. Många syrier har fått en fristad i Sverige och öppnat svenskarnas ögon för situationen i deras tidigare hemland. På plats i Syrien finns också Islamic Relief och andra organisationer som hjälper flyktingarna med det allra nödvändigaste. Insamlade medel och biståndspengar blir till mat, vatten och tält. De blir till sjukvård i ett samhälle där sjukvårdsinrättningar är måltavlor, och till undervisning för barn som annars helt skulle sakna skolgång. På så vis hjälper biståndet till att lindra nöd i en akut och i många fall hopplös situation.

Situationen i Syrien är kanske den mest akuta i världen just nu, men det finns också många andra länder som behöver Sveriges stöd.

Här hemma brottas politikerna med regeringsbildningen, men det internationella arbetet får inte sättas på paus. Oavsett vilken regering som kommer att styra Sverige den kommande mandatperioden så bör den ha följande tre mål för ögonen:

Mohammed Mohsen
talesperson för biståndsorganisationen Islamic Relief Sverige

Källa - 2018-09-29 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+