SVT medarbetare döms för människosmuggling

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SVT medarbetare döms för människosmuggling - Domstolen har kommit fram till att de hjälpte en 15-årig flyktingpojke att resa från Grekland till Sverige. Det är uppenbart att det gjordes av humanitära skäl, skriver domstolen i ett pressmeddelande. Men utrymmet för att frikännas med hänvisning till den humanitära undantagsregeln är begränsat och det finns flera skäl till att de tre åtalade inte slipper undan straff, konstaterar domstolen.

- Ett skäl är att när man reser genom Europa och genom Schengenländerna finns det väldigt många ställen på vägen där man kan få precis samma skydd som i Sverige, säger chefsrådman Kristina Andersson till SVT Nyheter.

Ett annat skäl är att pojken inte sökte asyl omgående i Sverige. Exempelvis bodde pojken först över hos en av SVT-medarbetarna och sedan släppte tv-teamet iväg honom på resa till Stockholm utan att ha sett till att han sökte asyl.

Vanligtvis blir det tre månaders fängelse för den som döms för människosmuggling. I det här fallet ser Malmö tingsrätt utrymme för att i stället döma till villkorlig dom med samhällstjänst, eftersom de tre åtalade är tidigare ostraffade och eftersom det bedöms som osannolikt att de skulle fortsätta att begå brott.

Domstolen anser att det rör sig om människosmuggling av normalgraden. Enligt hovrättspraxis kan det endast ses som ringa brott om den som får hjälp att komma till Sverige är en nära släkting, konstaterar Malmö tingsrätt.

Det var inför en rullande kamera som journalisten Fredrik Önnevall ställdes inför ett moraliskt dilemma. Femtonårige Abed, ensamkommande flyktingbarn från Syrien, bad om att få resa med tv-teamet från Grekland till Sverige - och det fick han.

Abeds resa med falska id-handlingar till Sverige försommaren 2014 skildrades i dokumentärserien "Fosterland".

SVT-medarbetarna har försvarat sig med att de utförde ett journalistiskt arbete. Abed skulle vidare norrut från Grekland i vilket fall som helst och de följde med. De har också pekat på pojkens utsatta situation.

- Jag dealade med mitt samvete. Hade jag samvete att säga nej till en pojke som ville följa med? Nej, det kunde jag inte, sade Önnevall under rättegången i Malmö tingsrätt.

Åklagare Kristina Amilon anser inte att fallet är unikt - många av dem som åtalas för människosmuggling säger att de agerat av humanitära skäl.

Den då 15-årige flyktingpojken Abeds resa från Grekland till Sverige skildrades i den första säsongen av den dokumentära SVT-serien "Fosterland".

Efter att säsongen visats i januari 2015 polisanmäldes reportern Fredrik Önnevall misstänkt för människosmuggling och i november 2016 åtalades han och två medarbetare för brottet.

Den 26 januari 2017 hölls rättegången mot trion och åklagaren yrkade på att samtliga åtalade döms till fängelse i tre månader för människosmuggling av normalgraden. SVT-medarbetarna nekar till brott och hävdar att de enbart skildrat flyktingpojkens resa genom Europa.

Källa - 2017-02-09 11:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+