SVT reporter riskerar fängelse hjälpte flykting

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SVT reporter riskerar fängelse hjälpte flykting Senaste nytt om flyktingkrisen

SVT reporter riskerar fängelse hjälpte flykting - SVT-reportern Fredrik Önnevall, 43, åtalas för människosmuggling. Han riskerar minst tre månaders fängelse för att han hjälpte den 15-årige syriske pojken Abbe att ta sig till Sverige.

- Jag ångrar inget. När ett barn vädjar om hjälp finns bara ett svar, säger reportern.

På försommaren 2014 arbetade Fredrik Önnevall med dokumentärserien "Fosterland". Tillsammans med en fotograf och en kvinnlig tolk reste han till Aten i Grekland.

Där knöt teamet kontakt med syriska flyktingar och följde deras kamp för att ta sig norrut från Grekland. En av dem var den då 15-årige Maksoud Abdulrahman som ville komma till släktingar i Sverige.

Bad Fredrik om hjälp

Gruppen förberedde ett livsfarligt försök att från en hög punkt hoppa ombord på lastbilar medan de rullade. 15-åringen var väldigt skärrad och vände sig plötsligt direkt till Fredrik och frågade om inte han, den svenske reportern, kunde hjälpa honom att ta sig till Sverige.

- När ett barn vädjar om hjälp finns bara ett svar som jag kan känna att jag bottnar i. Och en 15-åring är ett barn. Det fanns ingen annan som kunde hjälpa honom, säger Fredrik Önnevall.

- Vi var överens i teamet och kände likadant. Jag tycker fortfarande att vi gjorde rätt. Vilken människa vill jag vara? Jag vet vad som låg i vågskålen och jag kan stå till svars inför mig själv.

Hade falska papper

Abbe hade falska papper och pengar så det räckte till biljetter hela vägen till Sverige. Svenskarna åkte färja över till Italien med honom och tog sedan ombord tåget norrut till Malmö via Bologna, München, Berlin och Köpenhamn.

Utan att någon egentligen behövde säga det uppfattades tolken som 15-åringens mamma. Sällskapet färdades oantastade genom Europa och passerade över fem gränser.

Resan avslutades i Malmö där en kusin hämtade Abbe.

Efter programmet blev det uppståndelse. SVT:s team hade hjälpt en person att illegalt ta sig in i Sverige. Den polisanmälan som ledde till förundersökning och nu åtal är dock - ironiskt nog - falsk.

En 21-åring i Göteborg som påstås ha gjort den kände inte till detta förrän Kvällsposten tog kontakt. Någon annan har utnyttjat hans namn och personuppgifter. 21-åringen ska nu i sin tur polisanmäla förfalskningen.

Många liknande åtal

Fredrik Önnevall och hans båda medåtalade erkänner i och för sig vad de har gjort - men de nekar ändå till brott. I varje fall kände de inte till att det var brottsligt att hjälpa Abbe när de gjorde det.

De agerade som medmänniskor.

Men kammaråklagare Kristina Amilon, som har åtalat de tre i teamet, konstaterar att det är olagligt att hjälpa en person som inte får vistas i Sverige att komma in i landet.

Lagen inte gör några undantag av humanitära skäl. Kristina Amilon säger också att tingsrätterna har haft ett ganska stort antal liknande mål det senaste året.

- Fällande domar leder i regel till ett par-tre månaders fängelse, säger hon.

- Ofta har flyktingen fått hjälp över en enda gräns, och till exempel kommit över Öresundsbron till Sverige. Här har även ett antal gränser inom EU passerats. Det höjer straffvärdet.

Källa - 2016-11-17 19:52

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+