Syrien bedöms som säkrare färre får asyl i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Syrien bedöms som säkrare färre får asyl i Sverige - Migrationsverket kommer inom kort ändra sitt sju år gamla beslut om att bifalla i princip alla asylansökningar från syrier. Orsaken är att det syriska inbördeskriget minskat i intensitet.

Sedan 2012 får mer eller mindre alla syrier som söker asyl i Sverige uppehållstillstånd. Migrationsverket beslutade då i ett så kallat rättsligt ställningstagande att konfliktnivån i landet är så allvarlig att alla syrier är skyddsbehövande.

Snart kommer ett nytt ställningstagande som kommer att innebära en ny praxis, meddelar Migrationsverket. Myndigheten kommer inte längre anse att hela Syrien är osäkert, vilket kommer att leda till en lägre bifallsandel bland asylansökningarna.

Ändringen gäller i nuläget bara nya asylansökningar, och kommer alltså inte påverka de tusentals syrier som fått tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.

- Konflikten har förändrats väldigt radikalt sedan det förra ställningstagandet från 2018. Det innebär att konfliktnivån har gått ner i stora delar av landet, men den är fortfarande ganska hög i andra delar, säger han.

Han säger dock att en "väldigt stor andel syrier" fortsatt kommer bedömas ha skyddsbehov.

- Vi kommer fortfarande pröva varje ärende noggrant. Även om man är hemmahörande i ett lugnt område som är regimkontrollerat så kan det vara en väldigt stor fara för att återvända på grund av individuella förutsättningar, säger Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket tror att ändringen kommer göra att färre syrier söker sig till Sverige de kommande åren. Totalt skrivs prognosen för antalet asylsökande de kommande åren ner med 1 000 ansökningar per år till 21 000 förväntade asylansökningar under respektive år 2020 till 2022.

De senaste åren har det varit praxis i de europeiska länderna att bevilja i princip samtliga asylansökningar från syrier. Mikael Ribbenvik säger att vissa länder nu skärpt sina regler.

- Danmark har börjat återkalla tillstånd för syrier som är föremål för domstolsprocess. Norge och andra länder analyserar läget. Även Finland är i startgroparna och brukar erfarenhetsmässigt följa Sverige, säger han.

Även om syrier med tillfälliga uppehållstillstånd alltså inte i nuläget påverkas av ändringen, så kan ett ytterligare stabiliserat läge i Syrien göra det svårare för dem att få förlängda tillstånd i Sverige.

- För att återkalla eller inte förlänga ett uppehållstillstånd krävs det att analysen är mer varaktig och sträcker sig längre i framtiden, säger Mikael Ribbenvik.

Förra året sökte 2 700 syrier asyl i Sverige, vilket är en kraftig minskning jämfört med rekordåret 2015, då motsvarande antal var 51 000 syrier. Migrationsverket tror att 2 300 syrier kommer att söka asyl i år.

I nuläget anser Migrationsverket att bara två länder når upp till en konfliktnivå som innebär att "alla och envar riskerar att drabbas", vilket alltså innebär att så gott som alla asylsökande från dessa länder beviljas asyl. Förutom Syrien gäller det Jemen, som sedan 2015 plågas av ett blodigt inbördeskrig.

Tf

Källa - 2019-07-29 15:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+