Syriskt fokus på årets sista EU toppmöte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Syriskt fokus på årets sista EU toppmöte - Formellt innehåller visserligen mötesagendan en lång rad andra viktiga frågor: flyktingkrisen, relationerna till Turkiet, Ryssland och Ukraina, samarbetet på försvarssidan och läget inför Storbritanniens kommande utträde.

Utåt dominerar ändå lunchdiskussionen om Syrien - även om det är oklart vad EU-ledarna egentligen kan bidra med.

Frustrationen var tydlig när statsminister Stefan Löfven samrådde med riksdagens EU-nämnd i går.

- Rent ut sagt är det skamligt att världssamfundet inte förmår agera, sade Löfven.

Enligt honom måste EU verka för att civila ska kunna evakueras från de värsta stridsområdena i Aleppo och att den syriska regimen och dess allierade "ställs till svars för sina handlingar". Men vad EU skulle kunna göra kunde statsministern inte svara på.

Löfven noterade att EU länge har pratat om att den enda lösningen på Syrienkonflikten är en politisk lösning. Han konstaterade dock att det som världen nu bevittnar är en militär lösning. Löfven var frustrerad över att initiativ från världssamfundet blockeras genom veton i FN:s säkerhetsråd.

I ett utkast till slutdokument från EU-toppmötet står att EU fördömer den syriska regimens och dess allierades angrepp mot Aleppo. EU anklagar Syrien och Ryssland för att avsiktligt sikta in sig på civila och på sjukhus.

I utkastet betonas att de som har begått brott mot internationell rätt och eventuella krigsbrott måste hållas ansvariga. Samtidigt blickar EU framåt. I utkastet står också att EU kommer att bidra till Syriens återuppbyggnad bara om en "trovärdig politisk övergång" har inletts. Det innebär att den syriska regimen måste tillåta en politisk opposition i landet.

Enligt Reuters har EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini spridit det budskapet till Syriens regim och dess allierade, främst Ryssland och Iran, de senaste veckorna.

- EU skulle normalt ha en nyckelroll i rekonstruktionen. Men om de skapar detta monster där, så kommer inte vi att betala för det. Det blir deras ansvar, säger en EU-källa till Reuters.

Dagens möte inleds tidigare än vanligt - redan 12. 30 - i syfte att hinna klart med den officiella mötesdelen i lagom tid till kvällens TV-nyheter runt om på kontinenten.

Löfven och hans kollegor inleder med att först träffa EU-parlamentets avgående talman Martin Schulz och sedan under lunchen avhandla migration, Turkiet, samarbetet över Medelhavet, läget i Ukraina, Cypern och Syrien. Vad gäller Ukraina ska ledarna dessutom försöka få till ordalydelser om att landets samarbetsavtal med EU inte innebär ett automatiskt steg till EU-medlemskap - något som Nederländerna krävt för att slutligt godkänna avtalet.

Efter lunchen ansluter Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till mötet för att diskutera samarbetet på försvars- och säkerhetssidan.

Stats- och regeringscheferna hoppas sedan kunna hålla sina presskonferenser redan framåt 18. 30-tiden, innan 27 av dem - alla utom Storbritanniens premiärminister Theresa May - gemensamt äter middag för att gå igenom läget inför de brittiska utträdesförhandlingarna.

Dagens EU-toppmöte i Bryssel ska följa upp det pågående arbetet på migrationsområdet. Unionen håller på att stärka sina yttre gränser och minska flyktingströmmar genom samarbete med länder i Afrika och Mellanöstern. EU-länderna håller även på att förhandla fram ett nytt system för att fördela asylsökande mellan sig.

EU-toppmötet ska även följa upp det pågående arbetet med att utöka säkerhets- och försvarssamarbeten. Statsminister Stefan Löfven ser behov av att utöka försvarssamarbetena, men betonar att försvarsfrågor ska bestämmas av varje medlemsstat, inte av EU.

EU-toppmötet väntas ställa sig bakom en förlängning av sanktionerna mot Ryssland på grund av det ryska agerandet i Ukraina och annekteringen av Krim. EU-toppmötet ska också klarlägga innebörden av associationsavtalet med Ukraina för att Nederländerna ska kunna ratificera det. Nederländerna vill bland annat göra klart att avtalet inte innebär EU-medlemskap, försvarsförpliktelser eller att ukrainare får rätt att fritt jobba och bo i EU.

EU-toppmötet ska också gå igenom upplägget för de kommande förhandlingarna om ett brittiskt EU-utträde.

Källa - 2016-12-15 09:40

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+