Ta väl vara på veckan. Prata om integrationen.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ta väl vara på veckan. Prata om integrationen. - Så var det dags igen - årets Almedalsvecka är här. I Visby samlas beslutsfattare, påverkansgrupper och journalister. Och en intresserad allmänhet. Det är ett tillfälle att lyfta, vända och vrida på viktiga politiska frågor och i bästa fall hitta nya infallsvinklar.

En fråga som årets vecka inte får skynda förbi är flyktingpolitiken. Under hösten kom det som mest 10 000 asylsökande i veckan, under hela förra året drygt 160 000. Ett fåtal EU-länder var villiga att ta ansvar och Sverige var ett av dem. Det blev ohållbart, mottagningssystemet höll på att braka samman och riksdagspartierna, alla utom SD och V, enades därför kring en skärpning av asylpolitiken.

Den 21 juni röstade riksdagen med klar majoritet igenom regeringens lagförslag om en paus - tillfälliga begränsningar i möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Den gör tidsbegränsade uppehållstillstånd till en huvudregel och den begränsar möjligheterna till familjeåterförening.

Framför allt det sistnämnda fick hård - och berättigad - kritik från tunga remissinstanser på grund av risken att familjer splittras. Lagen gäller i högst tre år och går att försvara bara om Sverige endast just tillfälligt lägger sig på denna miniminivå enligt EU-rätten och internationella konventioner. Hela poängen med lagen måste vara att skapa lite andrum, köpa lite tid.

Under tiden ska samhället rustas så att integrationen fungerar - med jobb, bostad och skola. Det är nödvändigt för att långsiktigt kunna värna asylrätten.

Att lagen är just tillfällig innebär en respit - inte att sätt att skärpa den generösa politiken bakvägen.

Här finns brännande problem och ingen tid att förlora. Det måste gå snabbare för nyanlända att få ett jobb, bostadsbyggandet måste ta fart och skolan behöver rustas - inte minst för de många nyanlända eleverna. Allt detta kräver breda politiska reformer. Det kan inte lämpas över på enskilda kommuner.

Nyanlända med en utbildning i bagaget behöver snabbare få den validerad, andra behöver kompletterande utbildning. Konjunkturläget är gynnsamt och det finns brist på arbetskraft inom många yrkesområden. Men arbetsmarknaden måste också öppnas för den stora grupp som saknar utbildning och arbetslivserfarenhet. Principen är enkel: alla som kan ska bidra till sin egen försörjning efter bästa förmåga. Allt annat ökar utanförskapet. Och i klartext är det som då behövs enkla jobb - till lägre löner.

Vad detta innebär för socialförsäkringar och arbetslöshetskassa är bara några av de helt grundläggande fundamentala frågor som politikerna måste ge sig i kast med utan dröjsmål.

Även regeringen förefaller nu att ha insett behovet av att skapa fler enkla jobb. Men fortfarande är detta med lägre ingångslöner svårt att ens diskutera. Här krävs att näringslivet och de fackliga organisationerna vågar ompröva och förändra.

Svensk skola har länge haft problem och är illa rustad att möta de många nyanlända eleverna. Skolan blir också helt central då det gäller att lära ut vilka värderingar som gäller i samhället.

Och medan allt detta sköts på hemmaplan måste Sverige fortsätta att verka för att EU tar sig samman och gemensamt tar ansvar för flyktingarna. I dessa brexittider är risken uppenbar att EU lägger för mycket kraft på sina inre angelägenheter och missar att sköta de problem som unionen finns till för.

En Almedalsvecka är bara åtta dagar lång. Och det finns en del mer än rosémingel att fylla den med.

Källa - 2016-07-03 08:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+