Talangen räddade målvakten kvar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Talangen räddade målvakten kvar Senaste nytt om flyktingkrisen

Talangen räddade målvakten kvar - I höstas stod det klart att Ronald Lubwama inte skulle få stanna i Sverige. Migrationsverket avslog hans ansökan om permanent uppehållstillstånd på nytt och han skulle utvisas i slutet av året.

Då hade han varit i Sverige i två och ett halvt år och börjat drömma om en ny tillvaro.

- Jag ser ingen framtid för mig i Uganda och det är problematiskt för mig att leva som jag gjorde, berättar han.

2014 flydde han Uganda i hopp om att hitta en bättre tillvaro i Europa. Hans familjesituation hade vänts upp och ner när hans mamma hade gått bort och han bodde ensam med sin styvfar och syster. Konflikten med sin styvfar tog aldrig slut och familjen hade ständiga problem med försörjningen.

Men Migrationsverket tycker inte att det finns tillräckliga skäl för att låta honom stanna i Sverige. FC Rosengård öppnade dock en dörr som ger honom möjlighet att stanna kvar i Sverige.

Ett kontrakt med klubben gör att Ronald Lubwama nu har skaffat sig egen försörjning och kan få arbetstillstånd. Klubben ger honom 14 300 kronor i månaden och har hjälpt honom med en egen lägenhet där han flyttade in för en månad sedan.

- Vi hade under den här tiden lärt känna varandra och kunde inte bara stå bredvid och låta honom avvisas. Därför såg vi till att ordna ett avtal som uppfyllde migrationsverkets regler så att han kunde få stanna, berättar FC Rosengårds sportchef Amir Poursamad.

Ronald Lubwama kom i kontakt med klubben när han placerades på ett flyktingboende på Rosengård.

- Flera av de som bodde på samma boende spelade redan i klubben och tyckte att jag skulle hänga med dit, berättar han.

Han gjorde omgående succé som målvakt. Han fick snabbt förtroende även i de äldre lagen och fick ibland vara med på a-lagets målvaktsträning.

När båda seniormålvakterna insjuknade strax före en match sensommaren 2015 fick han som 16-åring debutera i division 2 i en bortamatch mot Lindsdal i Kalmar.

- Det var nervöst, men det gick bra. Jag lyckades hålla nollan, berättar han lite blygt om insatsen. Andra minns hans insats som helt poängavgörande i en 0-0-match där han stod för enastående räddningar.

I år blev det inga tävlingsmatcher för Ronald Lubwama, men han känner ändå att han utvecklats mycket och kan vara med och konkurrera om målvaktsplatsen nästa säsong.

- Klubben har blivit min familj och jag har egentligen den att tacka för allting. Från första början har de hjälpt mig. Jag har aldrig behövt betala för någonting varken träningskläder eller medlemsavgift, berättar han och säger att han nu siktar högt.

Redan efter nästa säsong vill han spela i superettan och därefter siktar han på att ta nya kliv och en dag nå till samma nivå som en annan Rosengårdskille.

- Drömmen är att en dag spela för Manchester United för det har alltid varit mitt drömlag. Men skulle jag inte nå dit så har jag också en annan dröm.

Vilken är den drömmen?

- Jag har börjat läsa mark och anläggning i gymnasieskolan. Jag tänker bli anläggningsarbetare och bygga vägar. Jag trivs verkligen med ett arbete där man anstränger kroppen. Varje dag är som att gå till gymmet - som en träning.

Källa - 2016-12-21 06:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+