Teckenspråksvärlden utforskas på Skissernas

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Teckenspråksvärlden utforskas på Skissernas Senaste nytt om flyktingkrisen

Teckenspråksvärlden utforskas på Skissernas - 12-åriga Stefan Migic och Ida Ellner doppar sina händer i salt och ritar mönster. De är provdeltagare för "Det som rör oss - ett performativt laboratorium i teckenspråkets universum" som under Bästa Biennalen intar Rausingsalen på Skissernas museum.

Under förmiddagen har de fått ligga på golvet och titta på speglar i taket, skapa mönster på tältduk med hjälp av självlysande UV-handskar och lyssna på en teckenspråkspoetisk berättelse.

- Det handlar om att skapa nyfikenhet för svenskt teckenspråk och få en upplevelse av kropp och händer. Upplevelsen kan sedan utvecklas till kunskap, säger Ellen Spens, initiativtagare till projektet och medlem i Malmöbaserade scenkonstgruppen Kollaborativet.

Det här är deras andra produktion i projektet "… när vi lyser för varandra" vars syfte är att öka teckenspråkiga barn och ungas delaktighet i kulturlivet, och sprida kunskap om teckenspråket och dess möjligheter. Det gränsöverskridande projektet har vuxit fram i samarbete med döva och hörselskadade barn och vuxna döva flyktingar.

"Det som rör oss" är en blandning av installation, utställning och föreställning.

- Vi arbetar ju vanligtvis med scenkonst, men nu syr vi ihop hela upplevelsen genom ett poetiskt förlopp. Det passar bra här på Skissernas som ju fokuserar på den konstnärliga processen, det vi gör är också en form av skissande, förklarar Charlotte Elm Ravn, kreativ producent.

På vardagarna under Bästa Biennalen bjuds särskolor och fritidshem in, och på helgerna kan även andra förbokade besökare få uppleva "laboratoriet".

När provpubliken besökte utställningen fick de ta del av olika moment. Föreställningens aktörer tog av dem skorna, de fick leka med förstoringar i UV-rummet, samspela med en tecknad berättelse och aktivera ett bildspel genom att hålla varandra i händerna.

De fick också möta Najlaa Al Saaden som går på teckenspråkiga folkhögskolan Mo Gård i Åkarp och har varit med och tagit fram produktionen. Hon bidrar med en poetisk berättelse.

- Kroppen, ansiktet och känslan är viktiga för att uttrycka sig genom teckenspråk. Barnen uppfattar och ser de olika känslouttrycken och hur de varierar, berättar hon i tecken som Ellen Spens tolkar.

Källa - 2017-10-24 15:33

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+