Terrordömde 46 åringen har flera identiteter

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Terrordömde 46 åringen har flera identiteter Senaste nytt om flyktingkrisen

Terrordömde 46 åringen har flera identiteter - 46-åringen har gått under flera olika namn och identiteter, både i verkligheten och digitalt. Under flera månader ska mannen från Uzbekistan ha planerat ett sprängattentat i Sverige - i Islamiska statens namn.

- Va? Förberedelse till terroristbrott? Vi har fått en massa post till honom men vet inte vem han är.

Nästa person:

- Oj? Ja, vi har fått post i hans namn och besök från myndigheterna. Posten ligger kvar här oöppnad.

Boende på den Stockholmsadress som mannen var folkbokförd på förra våren blev chockade när de fick höra att 46-åringen anhållits misstänkt för ett så allvarligt brott.

Mannen föddes 1972 i Uzbekistans huvudstad Tasjkent, belägen i nordöstra delen av landet vid gränsen mot Kazakstan.

Mannen är frånskild och har elva barn med två olika kvinnor. Tidigare har han bott i Ryssland och han har flera gånger bytt namn. Av personer som känner mannen kallas han något annat än det namn han uppger för svenska myndigheter när han väl kommer till Sverige.

Enligt vad han själv uppgett för Migrationsverket var han i Uzbekistan praktiserande muslim i en moské ledd av en känd imam.

Flera gånger ska han också ha gripits och blivit förhörd av den uzbekiska säkerhetstjänsten och polisen. Något som enligt honom själv berodde på de uzbekiska myndigheternas generella trakasserier gentemot praktiserande muslimer.

Samma sak uppgav även numera terrordömde Rakhmat Akilov när han kom till Sverige.

Det är också därför som Migrationsverket senare väljer att betrakta 46-åringen som flykting, och han beviljas permanent uppehållstillstånd den 17 april 2008.

På en hemsida för rysktalande i Sverige, Svenska palmen, skriver mannen bland annat en annons där han erbjuder sina tjänster inom bygg och renovering.

Mannen har kopplingar till två svenska städer - Stockholm och jämtländska Strömsund - och han har varit folkbokförd i bägge två.

I sin mobiltelefon, som polisen senare beslagtar, har mannen 53 videor med våldsbejakande extremistiskt innehåll. Filmerna föreställer bland annat strider, självmordsbombare, avrättningar och sånger. På den krypterade chattapplikationen Telegram använder mannen Islamiska statens flagga som profilbild.

- Det tyder på att man är sympatisör och att man vet vad ideologin handlar om, för man skulle inte sätta en sådan signifikativ symbol för den här organisationen och ideologin om han inte var sympatisör, sa Michael Krona, expert på IS-kommunikation vid Malmö universitet, till Ekot i våras.

Kontot var fram tills för några månader sedan fortfarande aktivt. Genom appen har mannen också kontakt med personer kopplade till IS.

I januari 2018 går han med i en kanal på Telegram som är kopplad till terrorsekten, där det finns en detaljerad manual kring hur man bygger en bomb.

Månaden därpå, i februari, genomför han ett digitalt köp av en större mängd färg och kemikalier ur ett konkursbo. Behållarna väger tillsammans hundratals kilo och innehåller bland annat väteperoxid och svavelsyra. Ämnen som egentligen kräver tillstånd, något som 46-åringen saknar.

Kemikalierna förvaras i olika förråd och på en tomt i Strömsund, platser som kan kopplas till mannen.

Säkerhetspolisen börjar på flera sätt övervaka honom, och i april slår Polismyndigheten och Säkerhetspolisen till mot en lägenhet i Stockholmsförorten Akalla där mannen bor, samt i Strömsund där de bland annat hittar kemikalierna.

46-åringen anhålls i april misstänkt för förberedelse till terroristbrott, tillsammans med två andra män från Uzbekistan och Kirgizistan. Totalt misstänktes sex personer i det omfattande målet för terrorrelaterade brott.

Den huvudmisstänkte döms nu, mot sitt nekande, till sju års fängelse och utvisning för att ha förberett en sprängning i IS namn. Samtidigt friades hans två medmisstänkta för samma brott. Men mannens advokat meddelade att de kommer överklaga domen:

- Domen var efter omständigheterna förväntad. Men jag har gått igenom den med klienten och vi uppfattar inte att de argument som anförs är särskilt övertygande, så vi har redan bestämt oss för att överklaga, sa Thomas Olsson till TT.

46-åringen och ytterligare tre män dömdes samtidigt för terrorfinansiering.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-08 21:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+