Terrorkopplade har nekats inresa till Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Terrorkopplade har nekats inresa till Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

Terrorkopplade har nekats inresa till Sverige - Hundratals personer nekas inresa vid de inre gränskontrollerna varje månad. Enligt regeringen har även personer med koppling till terrorism stoppats vid kontrollerna.

Men liksom tidigare fångas få asylsökande upp av gränskontrollanterna.

På torsdagen beslutade regeringen som väntat att förlänga de inre gränskontrollerna i ytterligare ett halvår. Kontrollerna har funnits sedan november 2015, och riktas mot resande från Sveriges grannländer vid de största gränsövergångarna.

Statistik från polisen visar att fortsatt många personer nekas inresa vid kontrollerna. Under veckan har 138 personer avvisats vid gränskontrollerna i södra Sverige. Förra året nekades totalt 5 000 personer inresa vid kontrollerna, säger Johan Jönsson, chef för de inre gränskontrollerna i polisregion syd.

Gränskontrollerna gör stor nytta, säger han.

- Vi påträffar väldigt mycket brott vid kontrollerna, från narkotikabrott till att vi påträffar efterlysta och personer som är spärrade för inresa i Sverige, säger han.

Även under 2017 avvisades totalt drygt 5 000 personer vid de inre gränskontrollerna i Sverige. Inre gränskontroller bryter egentligen mot EU:s princip om fri rörlighet, men bland annat Sverige har fått klartecken från EU att i flera omgångar förnya gränskontrollerna med hänvisning till säkerhetsläget.

EU-kommissionen har dock uppmanat Sverige att hitta alternativ till åtgärden. Tidigare i år begärde kommissionen statistik och andra uppgifter från Sverige för att försäkra sig om att de inre gränskontrollerna verkligen behövs.

SvD har tagit del av brevet där, Elisabeth Backteman, statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S), svarar på frågorna.

Hon skriver bland annat att polisen varje vecka stoppar "försök att smuggla stora mängder droger, vapen och stöldgods" vid gränskontrollerna. I brevet står det också att personer med koppling till terrorism har nekats inresa i Sverige, och att gränskontrollernas viktigaste uppgift är att hindra att personer tar sig in i landet utan att ha rätt till det.

När gränskontrollerna infördes 2015 var motiveringen att fånga upp de personer som tar sig till Sverige för att söka asyl. Men, som SvD tidigare berättat, görs bara en väldigt liten del av asylansökningarna vid de inre gränskontrollerna.

Migrationsverket konstaterade även i sin senaste diagnos att det vanligaste sättet för asylsökande att ta sig till Sverige fortsatt kommer att vara via flyg från ett annat EU-land.

Johan Jönsson har inte statistik över antalet personer som söker asyl vid de inre gränskontrollerna, men tror att det inte handlar om några större antal. Anledningen till att inte fler flyktingar och migranter tar sig till Sverige via exempelvis Öresundsbron är att den som vill komma hit även måste passera inre gränskontroller i bland annat Danmark, Tyskland och Österrike, tror han.

- Vi inskränker inte asylrätten. Den som träffar på en svensk myndighetsperson har möjlighet att söka asyl, säger han.

Regeringen har under flera år arbetat med att ta fram alternativ till de inre gränskontrollerna. En lösning är kameraövervakning vid gränserna med teknik som kan välja ut enstaka fordon för kontroll, i stället för att - som i dag - kontrollera mer eller mindre samtliga fordon.

I brevet till EU-kommissionen skriver Elisabeth Backteman att den här lösningen försenats på grund av den långdragna regeringsbildningen. Justitiedepartementet uppger att det ännu är oklart när den nya tekniken kan finnas på plats.

Johan Jönsson säger att en annan nytta med de inre gränskontrollerna är att polisen kan göra alkoholprov på förarna i samband med gränskontrollen.

Det var vid en sådan nykterhetskontroll som den dåvarande gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic (S) stoppades med alkohol i blodet 2016. Hon stoppades vid Lernacken, gränskontrollen vid Öresundsbron, och lämnade sin post efter händelsen.

- Fastän allmänheten vet om att vi i stor utsträckning bevakar gränsen så påträffade vi ungefär 140 rattfyllerister på Lernacken förra året, säger Johan Jönsson.

• Efter ett regeringsbeslut infördes tillfälliga inre gränskontroller den 12 november 2015. Beslutet motiverades med den kraftiga ökningen av antalet asylsökande som då tog sig till Sverige. Sverige har därefter fått klartecken från EU i flera omgångar för att ha kvar kontrollerna.

• Överlägset flest antal personer stoppas vid kontrollerna i Södra Sverige, det vill säga i Helsingborgs hamn, Lernacken, Malmö hamn, Trelleborg, Ystad, Karlshamn och Karlskrona.

• Uttrycket inre gränskontroller syftar på att åtgärden riktas mot resor inom EU, till skillnad mot gränskontroller för personer som exempelvis landar på Arlanda efter att ha rest från Asien.

• Nu förlängs alltså de inre gränskontrollerna i ytterligare ett halvår, till den 11 november. Sedan kommer regeringen på nytt ta ställning i frågan.

Källa: SvD

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-09 19:57

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+