Tiden är förbi när myndigheterna skötte allt.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tiden är förbi när myndigheterna skötte allt. - Att vara rebell är en välkänd roll för den ideella sektorn. Organisationer som velat ändra missförhållanden eller som kämpat för olika gruppers rättigheter har iblandanvänt skarpa ord och kraftfulla protestmetoder.

Längre tillbaka, när myndigheterna hade gott om resurser, frågade de sällan efter ideella krafter. De togs inte alltid på allvar och sågs ibland som otillförlitliga amatörer. Men idag, när det offentliga ofta är överbelastat och dess anställda går på knäna, har myndigheterna börjat efterlysa ideella insatser.

Betydligt fler människor är med i föreningar i Sverige än i andra länder. Att det finns många personer som friviligt vill göra insatser för sina medmänniskor är en stor resurs för samhället.

Organisationer som arbetar med samhällsbehov har ofta valt en annan hållning än att vara rebell och allt mer blivit underleverantör till det offentliga. Det sker till exempel genom att med stöd av bidrag eller avtal driva kvinnojourer, ge omsorg till människor i missbruk, hjälpa psykisk sjuka eller bistå med insatser för migranter. Under de senaste decennierna har detta sätt att jobba ökat kraftigt inom den ideella sektorn. Det mest omfattande exemplet finns i Göteborg där några ideella organisationer i samverkan med kommunen ordnat boende och faddrar åt ett stort antal ensamkommande unga, en verksamhet som hittills omsatt över 200 miljoner kronor.

Att ha många anställda som jobbar med behövande människor kan naturligtvis vara positivt för en förening. Men det kan också leda till förvirring. Är föreningen fortfarande en självständig organisation eller har den i huvudsak blivit myndigheternas förlängda arm? Är det medlemmarna eller myndigheterna som styr vad föreningen ska göra - och tycka? Om inkomsterna till största delen kommer från uppdrag från myndigheter är det inte så lätt att agera självständigt eller att ifrågasätta beslut som kommer från samma myndigheter. Man biter ju inte gärna den hand som föder en. Situationen kan bli ganska komplex.

Jag tror att ideella aktörer framöver kommer att spela en större roll när det gäller att hantera olika uppgifter i samhället - och då samverka med myndigheterna.

Trots höga skatter råder det brist på resurser på många håll i samhället. Därför behövs den ideella sektorn mycket mer nu än tidigare. Om inte förr så blev det tydligt i höstas när både nationella och lokala myndighetsföreträdare efterlyste ideella krafters hjälp för att ta emot asylsökande och öppet erkände: "vi klarar oss inte utan er". Sådana tongångar har inte hörts tidigare. Plötsligt blev den förskjutning som länge pågått i det tysta när det gäller relationen mellan det offentliga och den ideella sektorn synlig.

På senare år har också den ideella sektorn blivit mer professionell. I min egen organisation, Hela människan, där vi ofta arbetat med människor i missbruk, var det längre tillbaka inte ovanligt med medarbetare som saknade formell utbildning. Nu har Hela människan många anställda, till exempel socionomer, och på flera orter medarbetare med samma utbildningsnivå som de lokala myndigheternas anställda.

Många politiker efterfrågar idag icke-vinstdrivna aktörer inom skola, vård och omsorg. Att kommersiella företag arbetar inom dessa områdenhar inte alltid varit bra. Politiker inom framför allt Socialdemokraterna och vänstern vill därför se ideella aktörer som arbetar utan privat vinstsyfte och där eventuellt överskott återinvesteras. Det har gjort att den ideella sektorn har börjat lägga anbud i en rad verksamheter.

Fram till 1900-talet hade ideella krafter en nyckelroll i den svenska välfärden, men myndigheter tog så småningom över ansvaret för skola, vård och omsorg. I andra delar av Europa var utvecklingen annorlunda. Där kom idéburna aktörer att ansvara för en del av välfärden. På senare år har pendeln börjat svänga åt samma håll i Sverige.

Uppsala stadsmission bad nyligen myndigheterna att få sköta de hembesök som görs när människor ska slussas till eget boende från hemlöshet. Stadsmissionen såg att myndigheterna inte har möjlighet att ge det stöd de hemlösa behöver. I praktiken lämnades de ofta vind för våg och många for väldigt illa. Som jag ser det kan sådana uppgifter gärna styras över till ideella aktörer som på ett annat sätt än offentliganställda kan få människors förtroende och följa upp vad som sker på ett annat sätt.

I våras kom en statlig utredning som föreslår en rad åtgärder för att stärka det civila samhällets särart och självständighet. Samtidigt vill utredaren Dan Ericsson underlätta civilsamhällets samarbete med myndigheter.

Det pågår en spännande förändring där samhällskartan ritas om. Tiden är förbi när myndigheterna skötte allt. Ideella krafter kommer att spela större roll. Både medborgare och myndigheter behöver anpassa sig. Men även ideella aktörer behöver förnya sig. Det är en utmaning.

Börje Carlsson

Börje Carlsson är projektledare på riksorganisationen Hela människan, kyrkornas gemensamma sociala arbete.

Det är rubriken på ett seminarium som anordnas i Almedalen idag där bland andra Dan Eriksson, deltar. I våras presenterade han en statlig utredning som vill stärka civilsamhällets självständighet och frihet.

Källa - 2016-07-06 04:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+