Tillfällig paus i tysk asylstrid

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tillfällig paus i tysk asylstrid Senaste nytt om flyktingkrisen

Tillfällig paus i tysk asylstrid - Striden mellan Angela Merkel och hennes inrikesminister Horst Seehofer tar en tillfällig paus. Efter krismöten med partiledningarna i både Merkels CDU och Seehofers CSU är en regeringskris och brytning mellan regeringspartierna avstyrd.

Fram till EU-toppmötet i Bryssel nästa vecka och dagarna därefter ska Angela Merkel försöka förhandla fram bilaterala avtal med de länder som skulle beröras mest av att Tyskland börjar avvisa asylsökande, som redan registrerats i ett annat EU-land, direkt vid den tyska gränsen.

- I allt vad vi gör måste vi företräda både tyska och europeiska intressen. Därför vill vi inte handla unilateralt, på ett sätt som skadar tredje land, sade Angela Merkel på en presskonferens.

Hon har kämpat emot Seehofers "masterplan" om asylpolitiken, och särskilt förslaget om direktavvisningar.

Men Merkel säger nu att hon och Seehofer är överens att försöka hitta en lösning på europeisk nivå fram till den 1 juli.

Angela Merkel är dock tydlig med att hon inte har en lätt uppgift framför sig. På frågan vad hon kan erbjuda i stället till de länder som får ta hand om de flyktingar som stoppas vid den tyska gränsen, tar hon EU:s avtal med Turkiet som exempel. Där bidrar EU med pengar för utbildning, bostäder och liknande.

På EU-toppmötet den 28 och 29 juni ska EU-länderna försöka enas om en gemensam europeisk asylpolitik. Merkel har varit en av huvudaktörerna för att förmå alla EU-länder att dela på ansvaret att ta emot flyktingar. Något som hittills gått mycket trögt.

Nu handlar dock debatten mest om hur gränskontrollerna ska stärkas.

Samtidigt som Merkel höll presskonferens i Berlin stod Seehofer i München på en egen pressträff.

- Vi önskar förbundskanslern lycka till, sade Seehofer och upprepade att han vill införa direktavvisningar om det inte blir någon EU-överenskommelse.

Men Merkel betonade att det inte kommer att ske per automatik den 1 juli. Finns inget EU-avtal då kommer CSU och CDU att överlägga på nytt.

Tyska medier rapporterar om att det kan bli ett mini-toppmöte redan till helgen med de mest berörda länderna, främst Österrike, Italien och Bulgarien.

Källa - 2018-06-18 14:26

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+