Toilet Street ger hopp i mörka tider

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Toilet Street ger hopp i mörka tider - I dagarna för fem år sedan besökte jag den afghanska huvudstaden Kabul. Jag arbetade i utrikesdepartementet och under tiden där blev det flera resor som har satt spår. Till de mer dramatiska hörde en resa till afrikanska Mali. Flygplatsen där vi landade utsattes för en raketattack några timmar efter att vi hade lämnat.
Hotellet för ett gisslandrama några månader senare. Vi besökte Bagdad och irakiska Kurdistan sensommaren 2014, alldeles efter att IS övergrepp hade inletts. Och ett år efter mitt första besök blev det ytterligare en resa till Kabul, dagen efter att miljontals afghanska kvinnor och män hade trotsat talibanernas hot och röstat i presidentvalet.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Mötet med familjer i ett irakiskt flyktingläger var nedslående. Tyvärr också att höra en kvinnlig afghansk elitidrottare berätta om sitt samhälle, där talibanerna vägrar kvinnor rätten att över huvud taget utöva idrott.

Men ju mer tiden går framstår i alla fall ett minne som hoppingivande: Toilet Street. Som i många andra asiatiska städer har Kabuls affärsidkare sökt sig till geografiska kluster. Alla affärer i en bransch har samlats i samma kvarter. Blomsterförsäljare på en gata. Slaktare på en. Bröllopsklänningar kan man köpa på en annan.

Toilet Street kallas gatan där det säljs toalettutrustning, badrumsinredning och vitvaror. Där såg vi afghanska familjer bära ut nya porslinshandfat och duschkabiner. Vad säger detta?

För det första att familjerna håller på att höja sin levnadsstandard. Det sker visserligen från en låg nivå, men det är i alla fall utveckling.

För det andra - och kanske ännu viktigare: Om en familj bestämmer sig för att investera i ett nytt badrum så har de framtidshopp. Kanske inte mycket hopp, men det finns i alla fall.

Handeln längst med gatorna vittnade om samma sak. I varje hus låg en affär eller verkstad där det pågick aktivitet. Vid sidan om den täta biltrafiken vandrade en lika tät ström av försäljare, beväpnade vakter på patrull, leende skolbarn på väg till och från skolan, affärsmän på väg till möten, kunder på väg in i affärerna. Överbelamrade lastbilsflak, gamla skrotiga bussar, gigantiska emballage på cykelpakethållare, kvinnor i blå burkor och män i grå särkar.

I den där intensiva och myllrande huvudstaden har fyra miljoner eller så - man vet inte exakt hur många - sina hem. Här lever de och här drömmer de. Det elände med självmordsbombare och talibanattacker som vi ser i sekundkorta Rapportinslag - det är deras vardag.

Några afghaner har tröttnat och flytt till andra länder, däribland Sverige. Men de flesta är kvar i Afghanistan. De försöker skapa en så dräglig tillvaro som möjligt i kaoset. Och i alla fall några av dem ser alltså något slags framtid.

Vid ett av mötena i Kabul berättade en ung afghansk journalist varför talibanerna enligt honom aldrig kommer kunna ta tillbaka makten: Afghanerna har vant sig för mycket vid sådant som talibanerna inte accepterar. Det bästa är att framtidstro är beroendeframkallande.

Det kan ge även oss i Sverige hopp när världsläget känns tungt.

Källa - 2018-04-19 09:59

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+