Toppmötet en mardröm för Europa, USA och Nato

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Toppmötet en mardröm för Europa, USA och Nato Senaste nytt om flyktingkrisen

Toppmötet en mardröm för Europa, USA och Nato - Turkiet är på väg österut och det kan utvecklas till en säkerhetspolitisk mardröm för Europa, USA och Nato. Toppmötet mellan presidenterna Erdogan och Putin i St
Petersburg på tisdagen kallas historiskt redan i förväg.

ST PETERSBURG Förra gången Turkiets Erdogan och Rysslands Putin möttes öga mot öga var vid G20-mötet i turkiska Antalya i mitten av november förra året och då var stämningen sammanbiten. En vecka senare kom det diplomatiska sammanbrottet när Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan över turkiskt luftrum och kontakterna mellan länderna lades på is under ett drygt halvår.

I slutet på juni offentliggjordes så den ursäkt för nedskjutningen från Erdogan som Putin krävt redan från början. Enligt Erdogan var det oavsiktligt och i ett telefonsamtal med Putin betonade han att Ryssland är en "strategisk partner" och vikten av "vänskapliga förbindelser" i framtiden.

Efter militärens kuppförsök i mitten av juli har tonen skärpts mellan Turkiet och Europa och USA. Massarresteringar av oppositionella, öppna anklagelser om amerikansk inblandning i kuppen och uttalanden om dödsstraff har spätt på misstänksamheten i väst mot den turkiske presidentens avsikter och ambitioner, även om EU:s beroende av Turkiet för att hantera flyktingkrisen kvarstår, och amerikanskt stridsflyg använder turkiska baser i kampen mot terrorgruppen IS.

Istället är de rysk-turkiska relationerna på väg in i en ny fas, där det första steget är mötet mellan presidenterna i Sant Petersburg under tisdagen.

- Det blir ett historiskt besök, en ny början. Samtalen med min vän Vladimir öppnar en ny sida i våra bilaterala relationer, säger Erdogan i en intervju med den ryska nyhetsbyrån Tass inför mötet med Putin.

Konkret handlar det om att återupprätta politiska och ekonomiska kontakter och om kriget i Syrien. Turkiet står i grunden på samma sida i konflikten som väst och anser att Assadregimen måste bort för att nå en lösning. Ryssland fortsätter sitt stöd till den syriske presidenten.

- Utan Rysslands deltagande är det omöjligt att nå en lösning i Syrien, säger Erdogan nu.

Om det innebär något mer konkretiserat under mötet återstår att se.

Natos toppmöte i Warswawa i början av juli - med Erdogan vid bordet - markerade hårt mot Ryssland, kriget i Ukraina och annekteringen av Krim med bland annat truppförstärkningar under amerikansk, brittisk, kanadensisk och tysk ledning i Polen och Baltikum. Då var det ett enat Nato som stod upp mot Putin.

Nu rör sig Natolandet Turkiet österut och betonar gemensamma intressen och förbindelser med samma Ryssland. För väst och Nato kan det innebära stora säkerhetspolitiska påfrestningar.

Natos stadgar kräver konsensusbeslut i alla delar och ett närmande till Ryssland kan innebära att Turkiet sätter sig på tvären och att det begränsar försvarsalliansens möjligheter att agera snabbt och gemensamt i ett skärpt säkerhetsläge, till exempel i Sveriges närområde i Östersjön.

Erdogan drömmer om samma auktoritära presidentstyre som Putin redan bedriver, och har länge strävat efter att ändra konstitutionen för att nå dit. Utrensningarna efter den misslyckade kuppen, ett minskat beroende av väst och en stegvis orientering österut inklusive närmare förbindelser med Ryssland kan vara ett sätt att nå det målet.

Vid sidan av Nato och EU-samarbetet är Turkiet redan en samtalspartner till den mäktiga euroasiatiska samarbetsorganisationen Shanghai Cooperation Organization med Ryssland och Kina som dominerande medlemsstater. Frågan om ett fördjupat samarbete har diskuterats
tidigare och kan aktualiseras igen. Det tanken kan vara mer lockande för Erdogan än medlemskap i EU.

Källa - 2016-08-09 05:45

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+