Tre starka ledare och en nationalism som drabbar Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tre starka ledare och en nationalism som drabbar Sverige - Tre "starka ledare" fångar Europa och Sverige i ett järngrepp.

Donald Trump i väster.

Vladimir Putin i öster.

Tayyip Erdogan i söder.

Tre auktoritära presidenter som alla har makt att sätta press på Europa. Tre ledare som hyllar patriotism och föraktar demokrati på samma vis som många av de nationalister som nu flyttar fram sina positioner inom EU.

Det råder ingen tvekan om att nationalismen är på marsch. En nationalism som går på tvärs mot de värden vi är vana att hylla i Sverige: Öppenhet. Internationalism. Alla människors lika värde.

Så fort det stod klart att Donald Trump valts till USA:s näste president fick han telefonsamtal från Moskva och Ankara.

Både den ryske presidsenten Vladimir Putin och Turkiets ledare Tayyip Erdogan gratulerade och uttryckte förhoppningar om vänskap.

"Ryssland är redo att återupprätta goda relationer med USA", förklarade Putin i Kreml.

Tayyip Erdogan skickade ut en tweet: "Jag gratulerar @realDonaldTrump till att ha blivit USA:s 45:e president och ser fram emot att stärka våra band. "

Än mer talande var det uttalande som en av Erdogans närmaste rådgivare gjorde till nyhetsbyrån Bloombergs: "Trumps seger banar väg för en USA-Ryssland-Turkiet-axel mot Europa".

Men vad har en amerikansk multimiljardär och dokusåpakändis gemensamt med en rysk fd KGB-officer och en turkisk islamist?

Ganska mycket.

Både Putin och Erdogan har haft kärva relationer med Barack Obamas administration i Washington.

Putins aggression mot Ukraina och hans auktoritära styre på hemmplan har föranlett amerikanska protester. Nyligen avbröt Putin ett avtal med USA om att förstöra plutonium av kärnvapenkvalitet.

Tayyip Erdogan - en gång "den muslimska världens demokratiska hopp" - har visat allt tydligare att han är en konservativ islamist. Efter kuppförsöket i somras slog han tillbaka med full kraft. Tiotusentals tjänstemän, lärare och journalister har avskedats och fängslats. Den påstådde ledaren för kuppen, Fetullah Gülen, har begärts utlämnad från sin exil i USA.

Putin och Erdogan kommer bra överens. När Turkiet i fjor sköt ner ett ryskt stridsflyg över Syrien härsknade den ryske presidenten till. Men misstaget var inte värre än att Putin och Erdogan vid den senares besök i Moskva i augusti i år kunde betyga varandra vänskap.

Och nu - när Barack Obama försvinner - hoppas alltså både Putin och Erdogan kunna stärka relationen till USA.

Vad bygger de det på?

Kanske ser både Putin och Erdogan i Trump en spegelbild av sig själv: En stark ledare, en machofigur som inte nödvändigtvis måste hålla sig till demokratins spelregler.

Donald Trump har vunnit USA-valet på löftet att göra "America great again". Inget tjafs med FN och Nato. Från och med nu ska USA enbart se till fosterlandet och de amerikanska medborgarnas bästa.

Den sortens patriotism gillar Putin. Annekteringen av Krim från Ukraina motiverade han med "ryska intressen". Säkerhetspolitiskt agerar han som en storrysk tsar med synpunkter på samtliga stater som en gång i tiden ingick i Sovjetunionen.

I Turkiet regerar Erdogan som om han drömmer storturkiska drömmar om att återupprätta det ottomanska väldet.

Gemensamt för de tre "starka ledarna" är att de alla har makt att påverka Europa i allmänhet - och Sverige i synnerhet.

Trumps politik med att bygga handelsmurar, strunta i klimathot och att överge USA:s bistånds- och säkerhetspolitiska engagemang i världen kan bli förödande för Sverige.

Putin, som i framtiden hoppas få agera utan USA-inblandning runt Östersjön, utgör ett allt mer påtagligt hot.

Erdogan har genom avtal med EU gjorts till ett slags grindvakt till Europa med makt att stänga av och på flödet av deseperata flyktingar från Mellanöstern.

Nationalismen i USA, Ryssland och Turkiet har naturligtvis sin motsvarighet inom Europa. Krafter som liksom Putin och Erdogan vill försvaga EU.

I Frankrike hoppas högerextrema Front Nationals ledare Marine Le Pen bli president nästa år.

I Storbritannien ledde högerpopulistiska och EU-fientliga Ukip landet mot Brexit - uttåget ur unionen.

I Polen valdes nationalisten Andrzej Duda till president. I Ungern styr ultranationalisten Viktor Orban. I Nederländerna skördar Geert Wilders framgångar. Och i Sverige Jimmie Åkesson.

Det som förenar dem alla är synen på nationen och "det egna folket" i kontrast till "främlingarna". America first. Ett starkt moder Ryssland. Turkiet åt turkarna. Sverige åt svenskarna.

Källa - 2016-11-10 17:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+