Trump snack och flyktingkris på EU möte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Trump snack och flyktingkris på EU möte - - Nu är det dags att stänga ned rutten från Libyen till Italien. Jag kan försäkra er att det är inom räckhåll, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i går inför dagens informella EU-toppmöte på Malta.

EU-ledarna väntas där ställa sig bakom en deklaration kring migrant- och flyktingrutten över centrala Medelhavet, där man ger tummen upp till EU-kommissionens lista på åtgärder från i förra veckan.

Bland annat ska mer resurser läggas på utbildning och träning av libyska kustbevakare, som just nu pågår på Kreta.

Därtill lovas stöd till FN:s flyktingorgan UNHCR och Internationella flyktingorganisationen IOM för att skapa bättre villkor för de migranter och flyktingar som befinner sig i Libyen. I praktiken innebär det att en sorts EU-betalda läger skapas - även om ingen vill uttrycka det på så vis.

Statsminister Stefan Löfven (S) förklarade tidigare i veckan att han har "kvalitetssäkrat" förslagen genom att tala med UNHCR:s chef för att försäkra sig om att allt sker med full respekt för mänskliga rättigheter och internationell rätt.

- Vi vill få den här garantin så stark som möjligt. Ingen kan garantera att alla aktiviteter görs precis så som vi skulle vilja, men grundförutsättningen är att internationell rätt och mänskliga rättigheter ska gälla, sade Löfven efter ett möte med riksdagens EU-nämnd i onsdags.

Donald Tusk vill samtidigt att resten av EU också ger sitt stöd, åtminstone med en klapp på ryggen, åt det separata avtal som Italien och Libyen håller på att författa för att stävja trafiken.

- Det här är enda sättet att stoppa folk från att dö i öknen och ute till havs. Och det är det enda sättet för att få kontroll över migrationen till Europa. Jag har pratat med (Frankrikes) president Hollande och (Tysklands) förbundskansler Merkel om det bilaterala samarbetet mellan Italien och Libyen och vi har enats om behovet av att stödja Italien i det här, sade Tusk efter att ha anlänt till Valletta i går.

Efter migrationsdiskussionen väntar först samtal om internationella relationer - i klartext framför allt om konsekvenserna av Donald Trumps tillträde som president i USA.

I kväll ska 27 av de 28 ledarna - alla utom Storbritanniens premiärminister Theresa May - dessutom fundera på unionens framtid efter brexit. Det som ledarna tar upp i kväll ska sedan förvandlas till något som stats- och regeringscheferna ska kunna enas om när de möts i Rom den 25 mars för att fira 60-årsdagen av Romfördraget 1957, som i princip lade grunden till dagens EU-samarbete.

Fredagens informella möte i Valletta är årets första toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer. Det följs närmast av ett ordinarie toppmöte i Bryssel den 9-10 mars samt ett specialinsatt jubileumsmöte i Rom den 25 mars.

Därefter finns än så länge inget säkert toppmötesdatum förrän en midsommarträff i Bryssel den 22-23 juni. Ett extra toppmöte väntas dock bli inkallat "inom en månad" efter att Storbritannien formellt lämnat in sitt beslut om att lämna EU, vilket premiärminister Theresa May utlovat till senast den 31 mars.

Källa - 2017-02-03 05:31

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+