Trumps fredsplan för bra för att vara sann

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Trumps fredsplan för bra för att vara sann - En satsning värd nästan 500 miljarder kronor på palestinsk infrastruktur, ekonomi, utbildning och hälsovård. Det låter onekligen för bra för att vara sant - och det mesta tyder på att det också är det.  

Livet för palestinier är på många sätt svårt, oavsett om de bor på Västbanken, i Gaza eller i flyktingläger i Jordanien eller Libanon. De har dålig tillgång till vatten, försörjningsmöjligheter, land, sjukvård och fri rörlighet. Många är statslösa och förhindrade att arbeta.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den ekonomiska plan kallad "Fred till välstånd" som presenterades på tisdagen i Bahrain skulle kunna göra livet betydligt lättare för dem. Planen, som tagits fram av Donald Trumps svärson Jared Kushner, innehåller satsningar på infrastruktur, vattenförsörjning, kraftverk, turism, utbildning och hälsovård.

260 miljarder kronor skulle gå till Västbanken och Gaza, 83 miljarder till Egypten, 69 miljarder till Jordanien och 56 miljarder till Libanon. Pengarna är tänkta att komma från Gulfstaterna och privata investerare.

"Om den genomförs, kommer ’Fred till välstånd’ att ge det palestinska folket möjligheten att bygga det samhälle som de har velat etablera i generationer", fastslås i presentationen av planen.

Allt palestinierna behöver göra är att säga ja till den fredsplan som Kushner arbetat fram under drygt två år, men ännu inte presenterat. Den ekonomiska plan som nu läggs fram sägs vara första delen av fredsplanen.

Den andra, politiska delen, presenteras först i november. Mycket tyder på att de palestinska kraven på vad en fredsuppgörelse måste innehålla - en palestinsk stat med huvudstad i Jerusalem och rätten till återvändande för palestinska flyktingar - inte finns med.

Därför har de stora summorna och de fina formuleringarna om palestinsk egenmakt och ljusare framtid inte räckt för att locka palestinierna till veckans möte i Bahrain.

"Lyft först blockaden mot Gaza, stoppa israelisk stöld av vårt land, våra tillgångar och våra pengar, ge oss rörelsefrihet och kontroll över våra gränser, vårt luftrum och vårt territorialvatten. Se oss sedan bygga en välmående ekonomi som ett fritt och självständigt folk", kommenterade den palestinska politikern Hanan Ashrawi.

Såväl den palestinska myndigheten på Västbanken och Hamasstyret i Gaza tackade blankt nej och inte heller Israel deltar med någon officiell representant. Det innebär alltså att ingen av de två parterna som är tänkta att sluta fred med varandra är närvarande vid Bahrainmötet.

Kushners närmast omöjliga uppdrag att skapa fred mellan Israel och Palestina blev ännu svårare i och med Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Sedan dess nobbar palestinierna alla kontakter med USA. Dagen före Bahrainmötet försvårade Kushner ytterligare för sig själv när han i en intervju med al-Jazeera helt avfärdade det så kallade saudiska fredsinitiativet från 2002.

Arabförbundet förnyade sitt stöd för det initiativet 2017 och Saudiarabiens kung Salman propagerade för det så sent som i maj, under ett toppmöte i Mecka. Eftersom det är saudierna och gulfstaterna som är tänkta att stå för en stor del av pengarna till den ekonomiska delen av Kushners fredsplan var hans uttalande nog inte särskilt smart.

Det kan leda till att den israeliska journalisten Chemi Shalevs ord om Kushners ekonomiska plan blir än mer sanna: "ett utopiskt projekt finansierat av icke-existerande pengar, som en del av en fredsuppgörelse som aldrig kommer att äga rum".

Men möjligen kan den senaste tidens upptrappade spänning mellan USA och Iran ändra dynamiken till Kushners fördel. Arabstaterna och särskilt gulfstaterna oroas av utvecklingen i regionen. Kanske kan det leda till att de trots allt kommer att pressa palestinierna till att acceptera Kushners fredsplan.

Dagarna före Bahrainmötet har utrikesminister Mike Pompeo, Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton och USA:s särskilda sändebud för Iran, Brian Hook, rest runt i grannländerna för att påtala hotet från Iran.

"Människor inser att det verkliga hotet mot regionen är Iran och dess aggression, och att Israel och flera av arabstaterna har mycket mer gemensamt än tidigare", konstaterade Jared Kushner.

Tf

Källa - 2019-06-25 21:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+