Trumps kärlek till Assange har rostat

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Trumps kärlek till Assange har rostat Senaste nytt om flyktingkrisen

Trumps kärlek till Assange har rostat - På ett valmöte i Pennsylvania den 10 oktober fick Donald Trump ett telegram i sin hand. Han kastade ett öga i pappret och utbrast sen: "I love Wikileaks!"

Ett halvår senare tycks Trumps kärlek ha svalnat.

Nyligen läckte det ut att det amerikanska justitiedepartementet förbereder ett åtal mot Julian Assange.

Därmed är Wikileks-grundarens fortsatta öde ännu högst osäkert - trots att överåklagare Marianne Ny på fredagen beslutade att lägga ner våldtäktsutredningen mot honom.

"Det återstår inte några ytterligare möjligheter att driva utredningen framåt", förklarade åklagaren på en pressträff.

Den svenska förundersökningen gällde misstankar om att Julian Assange våldtagit två svenska kvinnor i Stockholm sommaren 2010. Själv har han hela tiden nekat och hävdat att det handlade om frivilligt sex.

Men Assange har vägrat att resa tillbaka till Sverige och låta sig förhöras. Skälet var rädsla att Sverige i sin tur skulle lämna ut honom till USA - där han fruktade ett åtal för spioneri på grund av Wikileaks många avslöjanden.

Sedan 2012 har Julian Assange suttit gömd på Ecuadors ambassad i London. Ecuadors regering har beviljat honom asyl, men Assange har inte vågat lämna ambassadbyggnaden.

I november 2016 fick den svenske åklagaren genomföra ett förhör i London via ecuadorianska tjänstemän. Uppenbarligen gav de inga bevis starka nog att väcka åtal mot Julian Assange för sexuella övergrepp.

I det dödläget beslöt Marianne Ny att häva häktningen och lägga ner förundersökningen. Därmed är fallet Julian Assange avslutat för det svenska rättsväsendet.

Blixtsnabbt twittrade Assange från exilen på ambassaden ut en bild på sig själv, leende och avslappnad.

"En total seger för Julian Assange", jublade hans svenske advokat Per E Samuelsson.

Men Julian Assanges problem är långt ifrån över.

Enligt Metropolitan Police i London kvarstår en häktningsorder från 2012, då Assange inte dök upp i en brittisk domstol dit han var kallad för att svara på Sveriges arresteringsorder. En borgenssumma är också obetald. Därmed kan han fortfarande gripas om han lämnar ambassaden.

Julians Assanges stora skräck är att bli åtalad som spion i USA - eller i värsta fall lönnmördad av CIA.

Wikileaks avslöjanden för sex, sju år sen skakade om det amerikanska militäretablissemanget i grunden. En video visade hur besättningen på en amerikansk helikopter i Irak sköt ihjäl obeväpnade människor. I "The afghan war logs" beskrevs en brutal krigföring i Afghanistan. I "Cablegate" avslöjades en kvarts miljon amerikanska diplomatiska underrättelser.

I samband med publiceringarna gjorde dåvarande utrikesministern Hillary Clinton mycket skarpa uttalanden om att materialet skadade USA och kunde sätta amerikanska liv i fara.

En av huvudkällorna, soldaten Chelsea Manning, som läckt dokument till Wikileaks, dömdes till 35 års fängelse för spionage; häromdagen frigavs hon i förtid.

Men Donald Trump - varför älskade han Wikilekas?

Jo, i höstas när presidentvalskampanjen rasade i USA publicerade Wikileaks mängder av Hillary Clintons privata mejl. Det är ännu oklart hur de läckte. Men en teori är att ryska hackare vidarebefordrade dem i syfte att skada Clinton och gynna Trump.

Den ryske presidenten Vladimir Putin gjorde aldrig någon hemlighet av att han ville se Trump i Vita huset. Även Assange har goda förbindelser med Moskva. Bland annat har han varit programledare i Putins propaganda-tv RT, som också ofta publicerat avslöjanden från Wikileaks.

Det var i det skedet, vid ett valmöte i Pennsylvania i oktober 2016, som Donald Trump fick det där telegrammet i sin hand och ropade ut sin kärleksförklaring till Julian Assange: "This just came out. WikiLeaks! I love WikiLeaks!"

Ett halvår senare - och bara några veckor innan den svenske åklagaren lägger ner sin våldtäktsutredning - rapporterar amerikanska medier att USA:s justitiedepartement i hemlighet förbereder ett åtal mot Julian Assange på grund av Wikileaks avslöjanden.

President Trumps kärlek tycks alltså ha rostat.

Källa - 2017-05-19 14:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+