Tvingades radera bilder UD lägger ansvar på Säpo

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tvingades radera bilder UD lägger ansvar på Säpo - Journalisten Anwar Hossain tvingades radera över 70 foton på sin mobil av bangladeshiska säkerhetsvakter. Händelsen har väckt skarp kritik och landets ambassadör har kallats upp till UD.

- Vi har framfört hur allvarligt vi ser på det inträffade, säger Gunnar Vrang på UD:s presstjänst.

- Vi påtalade på nytt att Sverige ser mycket allvarligt på att man försöker hindra en journalist från att utföra sitt arbete, säger Gunnar Vrang, presstalesperson på Utrikesdepartementet (UD), i en skriftlig kommentar till SvD.

Samtidigt lägger UD ansvaret på Säpo.

- Säkerhetspolisen är ansvarig för säkerhetsarrangemangen vid officiella mottagningar, säger Gunnar Vrang.

Nu kommer UD tillsammans med Regeringskansliets säkerhetsavdelning se över rutinerna för att se om det finns behov att förändra dessa så att en liknande händelse inte sker igen.

Säpo avböjer att kommentera UD:s uppgifter, men hänvisar till ett tidigare uttalande:

"Vad gäller befogenheter som utländsk personal, diplomater, säkerhetstjänst osv har på svensk mark är det inte en fråga för Säkerhetspolisen. "

Händelsen ägde rum på Rosenbad den 15 juni i samband med ett statsbesök från Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina. Svensk-bangladeshiska journalisten Anwar Hossain stod bland övrig press och fotograferande när bangladeshiska säkerhetsvakter dök upp, och tvingade honom att radera bilderna han tagit.

- Det här är ett typexempel på hur dåligt journalister behandlas i Bangladesh. Men det här hände i Sverige där vi har yttrandefrihet, säger Anwar Hossain till SvD.

Han menar även att UD godkände censuren eftersom de inte stoppade den bangladeshiska säkerhetspolisen. Detta är något Bangladeshs ambassadör, Golam Sarwar också sagt i en intervju med Sveriges Radio.

- Jag menar att vad de gjort måste de ha gjort i samförstånd med sina motparter på den svenska sidan och de har även diskuterat ärendet med den person som var ansvarig för att koordinera pressen, har Golam Sarwar tidigare sagt till DN.

Påståendet tillbakavisas av UD:

- Det stämmer inte och det är ett allvarligt påstående, säger Gunnar Vrang.

Journalistförbundet har i ett öppet brev under fredagen riktat en uppmaning till utrikesminister Margot Wallström att offentligt ta avstånd från agerandet mot Anwar Hossain.

- Det är chockerande att utländsk säkerhetstjänst tillåts inskränka pressfriheten inne på Rosenbad, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Även Reportrar utan gränser och Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg anser att händelsen är allvarlig. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker det är viktigt att UD går till botten med frågan.

- Och formellt tycker jag faktiskt anmäla sig själva för en granskning hos JO, säger Nils Funcke till SR Ekot.

SvD har sökt statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström för en kommentar, men i nuläget hänvisas frågan till UD:s presstjänst.

Anwar Hossain beviljades politisk asyl i Sverige i år. Detta efter att han anklagats för två mord i hemlandet Bangladesh, trots att han befann sig i Sverige vid båda mordtillfällen.

I Bangladesh drev han en regimkritisk blogg. Idag har han en enskild firma inom vilken han frilansar som journalist för olika medier i Sverige och Bangladesh.

Källa - 2017-06-30 13:56

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+