Tyskland går till valurnorna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tyskland går till valurnorna Senaste nytt om flyktingkrisen

Tyskland går till valurnorna - Drygt 60 miljoner tyskar har i dag möjlighet att rösta fram landets nästa parlament. Angela Merkels kristdemokrater leder stort, men trots det finns spänningsmoment. Ett av dem stavas AFD - partiet som väntas ta högerpopulismen in i den tyska politikens finrum.

Valrörelsen har beskyllts för att vara outhärdligt tråkig. Nu är den hur som helst slut, och i dag går Tyskland till valurnorna.

Den som stannar hemma har förverkat sin rätt att klaga i efterhand, "i alla fall moraliskt", enligt den avgående talmannen i förbundsdagen Norbert Lammert (CDU), som hoppas att så många som möjligt utnyttjar sin demokratiska rättighet och går och röstar.

I någon bemärkelse är utgången redan klar: Angela Merkels kristdemokrater CDU och dess bayerska systerparti CSU blir med all sannolikhet största parti, och Merkel sitter kvar som kansler. Socialdemokraterna med Martin Schulz i spetsen ser ut att göra ett katastrofval, möjligen sitt sämsta någonsin.

Men flera frågor väntar på svar. Bland annat undrar många hur stort Alternativ för Tyskland (AFD) - ett högerpopulistiskt parti med allt mer främlingsfientlig retorik - kommer att bli. AFD:s förmodade intåg i parlamentet skulle utgöra ett paradigmskifte i tysk politik, och upprördheten bland de andra partierna är stor.

Vallokalerna öppnar 8. 00 och stänger 18. 00. Strax därpå väntas en första prognos baserad på vallokalsundersökningar, som brukar vara relativt pålitliga.

61,5 miljoner av Tysklands 81,4 miljoner invånare är röstberättigade i valet till förbundsdagen, det tyska parlamentet. Varje väljare har två röster: en förstaröst (Erststimme) och en andraröst (Zweitstimme).
Förstarösten läggs på en kandidat i någon av Tysklands 299 valkretsar, som alla får skicka en representant till förbundsdagen. Detta val är ett så kallat majoritetsval i enmansvalkretsar, vilket innebär att bara en person per valkrets - den som får flest röster - skickas till Berlin, på ett så kallat direktmandat.
Andrarösten läggs på ett parti, närmare bestämt på en lista som tagits fram av partierna på delstatsnivå. Det här valet är proportionellt, och styr också hur många mandat i förbundsdagen ett parti sammanlagt får.
Om ett parti vinner fler direktmandat än det är berättigat till i förhållande till andelen andraröster får partiet så kallade tilläggsmandat. För att inte proportionaliteten ska gå förlorad får även andra de andra partier fler mandat, så kallade utjämningsmandat, till dess att fördelningen återspeglar resultatet av listvalet, alltså andrarösterna.
Systemet gör att antalet platser i förbundsdagen kan variera. Det lägsta antalet är dock 598. Spärren för att komma in i förbundsdagen är fem procent.
Vallokalerna är öppna kl 8. 00-18. 00.

CDU:Kristdemokratiskt parti som leds av Angela Merkel. Har regerat Tyskland de senaste tre mandatperioderna i olika konstellationer. Full sysselsättning till 2025, tusentals nya poliser, sänkta skatter och skärpt invandringspolitik är några av punkterna i valprogrammet. CDU fick tillsammans med CSU (se nedan) 41,5 procent i valet 2013, och ligger på 34-36 procent i de senaste mätningarna.
CSU:CDU:s bayerska systerparti som leds av Horst Seehofer. Verksamheten är begränsad till delstaten Bayern i södra Tyskland, där CDU inte ställer upp. Mer värdekonservativt än CDU, och vill se en övre gräns på 200 000 asylsökande per år. Har gått till val på inre säkerhet. Partiet har haft makten i Bayern sedan 1957, ofta med egen majoritet.
SPD:Socialdemokraterna, som leds av Martin Schulz, tidigare talman i Europaparlamentet. Avgiftsfri utbildning och en skatteomläggning som gynnar låg- och medelinkomsttagare samt ett förändrat pensionssystem är några av partiets programpunkter inför valet. Har även betonat frågor om social rättvisa. SPD fick 25,7 procent i valet 2013, och ligger på 21-22 procent i de senaste mätningarna.
Vänsterpartiet (Die Linke):Tysklands vänsterparti, som delvis har sina rötter i det statsbärande östtyska kommunistpartiet. Toppkandidaten heter Sahra Wagenknecht. Har sitt starkaste stöd i det forna DDR. Partiet är kontroversiellt som samarbetspartner. Driver bland annat frågor om höjda skatter för höginkomsttagare och sänkta försvarsutgifter. Die Linke fick 8,6 procent i valet 2013, och ligger på 9-11 procent i de senaste mätningarna.
De gröna (Die Grünen):Något av ett moderparti för Europas miljöpartier. EU-vänligt parti som sitter i tyska förbundsdagen sedan 1983 och tidigare har suttit i koalitionsregeringar med SPD. Leds av Katrin Göring-Eckardt och Cem Özdemir. Nämns som möjlig kungamakare om Merkels kristdemokratiska union inte kan få majoritet tillsammans med sin tidigare parhäst FDP. Hur FDP och De gröna ska hålla sams i en sådan så kallad Jamaicakoalition är dock en öppen fråga. De gröna fick 8,4 procent i valet 2013, och ligger på 7-8 procent i de senaste mätningarna.
FDP:Liberalt parti som leds av Christian Lindner och har suttit i många koalitionsregeringar med CDU/CSU, under bland andra Konrad Adenauers och Helmut Kohls kanslerskap. Näringslivsvänligt parti som bland annat är skeptiskt mot en eurozonsbudget. Har också rört sig mot en mer restriktiv syn på invandring. Åkte ur parlamentet i valet 2013, för första gången sedan förbundsrepublikens grundande. FDP fick 4,8 procent i valet 2013, ligger på omkring 9 procent i de senaste mätningarna.
AFD:Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland lyckades inte ta sig över femprocentsspärren i förra valet. Om partiet nu kommer in - vilket allt tyder på - är det första gången på över ett halvt sekel som ett parti från yttersta högerkanten kommer in i förbundsdagen. Leds av Frauke Petry, men toppkandidaterna i valet heter Alice Weidel och Alexander Gauland. Var till en början ett EU- och euroskeptiskt parti, men fokuserar numera i hög grad på invandring, med en allt mer främlingsfientlig retorik. Samtliga övriga partier utesluter samarbete med AFD på riksplanet. AFD fick 4,7 procent i valet 2013 och ligger på 11-13 procent i de senaste mätningarna.

Källa - 2017-09-24 06:19

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+