Ungern röstar och bygger nya murar mot flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ungern röstar och bygger nya murar mot flyktingar - Inför folkomröstningen om flyktingkvoter på söndag målar Ungerns premiärminister Viktor Orbán upp bilden av en flod av muslimska flyktingar som hotar Europas identitet. SvD har rest till flyktinglägret Kelebija i norra Serbien - vid taggtråden som ska skydda Ungern och kristendomen - för att se hur detta "hot" ser ut.

KELEBIJA Nålsögat till EU är ett tröstlöst ingenmansland mellan Serbien och Ungern. En smal remsa mellan långa köer av dieselosande lastbilar och den massiva ungerska gränsanläggningen, hårt övervakad och tillgänglig bara för några få utvalda hjälparbetare.

Vi har fått tillstånd att besöka den så kallade transitzonen som är en av två öppningar till ett land som murat in sig. Inrikesdepartementet i Belgrad har informerat gränsvakterna som kontrollerar våra id-handlingar och sedan öppnar en tidigare osynlig grind i staketet.

Bitande rök stiger upp från eldar där sopor och plastpåsar brinner. Barn leker i skuggan av sylvass taggtråd och höga staket. Överallt skräp. Tomma konservburkar, PET-flaskor och plastpåsar.

Nästan tvåhundra flyktingar, både barnfamiljer och ensamkommande unga män, väntar här på att bli insläppta i EU. Sammanlagt trettio om dagen som hela Ungern är berett att ta emot - femton här i Kelebija och femton vid gränsövergången Horgos några mil österut.

Somliga klipper hål i taggtråden eller använder provisoriska stegar. Andra får hjälp av människosmugglare som vet var gränsen är genomsläpplig och kontrollerna sporadiska. Några av smugglarna använder drönare med nattkameror för att observera gränspatrullerna.

- Det går definitivt att ta sig in. Men sedan börjar problemen. Inne i Ungern finns en buffertzon där bybor larmar polisen så fort de ser en flykting, berättar Karl Schott.

Han är aktivist i den serbiska hjälporganisationen I’m Human som utanför lägret i Kelebija har en mötesplats med duschar, mobilt internet och rykande hett te.

I juli i år trädde en ny lag i kraft i Ungern som innebär att flyktingar som grips i ett område på upp till åtta kilometer från gränsen skickas tillbaka. De jagas inte bara av polisen utan också också av medborgargarden i gränsnära städer som Assotthalom.

Där har borgmästare Laszlo Toroczkai från nationalistpartiet Jobbik satt upp en grupp av frivilliga. De är vältränade och de är utrustade med gevär och gaspistoler. Människorättsgrupper anklagar dem för att jaga flyktingar som vilda djur.

Hård kritik riktas också mot den ungerska polisen som i en färsk rapport från Amnesty International anklagas för att använda "otyglat våld". I rapporten citeras flyktingar som berättar att de sparkats och slagits av polisen och jagats av hundar.

- Premiärminister Orbán har ersatt rättssäkerhet med rädsla, säger Amnestys Europachef John Dalhuisen som beskriver Ungerns flyktingpolitik som "motbjudande" och "cynisk".

Lydia Gall vid Human Rights Watch i Budapest talar om en hatkampanj och ett "krig mot flyktingar som Ungern utkämpar". Särskilt grymt är det att även de mest utsatta och sårbara tvingas återvända till Serbien där de sedan får vänta i veckor under vidriga förhållanden.

Klockan sex varje morgon växer spänningen i Kelebija. Då lämnar de ungerska gränspoliserna över en lista på de femton som denna dag släpps in från transitzonen. Många har väntat i veckor och somliga i månader.

De lyckligt lottade förs genom dubbla slussar i stängslet, eller den "nya järnridån" som kritiker har kallat gränshindren som sträcker sig över sammanlagt 175 kilometer utmed gränsen till Serbien. Ytterligare stängsel finns längs den 350 kilometer långa gränsen mot Kroatien.

De är försedda med taggtråd med rakbladsvassa skärblad och är upp till fyra meter höga. Senare i år ska de förstärkas och byggas ut. På flera håll ser vi grävskopor och vägmaskiner som planerar terrängen och förbereder för ytterligare en linje av gränshinder. Dessutom ska polisen i år få förstärkning av 3000 snabbutbildade gränsvakter utrustade med pistoler och skarp ammunition.

I Kelebija står de slitna flyktingtälten tätt intill taggtråden. Tvätt torkar på staketet. På andra sidan, i Schengenlandet Ungern, väntar långa rader av blå containrar. Familjer med småbarn stannar där i ett dygn för att kontrolleras. Ensamkommande män i uppåt 30 dagar.

Därefter går det vidare till läger längre in i landet - och därifrån i regel över gränsen till Österrike och vidare mot Tyskland eller andra rika och flyktingvänliga länder. Ungern gör inget för att stoppa dem. Man vill tvärtom bli av med dem.

- Vi kan inte tvinga flyktingarna att stanna kvar här, säger Balazs Rakossy som är statssekreterare med ansvar för bland annat EU-fonder i den ungerska regeringen.

- Och ärligt talat vill inte heller vi ha dem här, säger han i anslutning till ett av regeringens många så kallade informationsmöten inför folkomröstningen den 2 oktober där det tecknas hotfulla bilder av växande kriminalitet, terrorism och sexuella ofredanden kopplade till migranterna.

I Kelebija har 4-åriga Jana kommit över en stor pappbägare med nudelsoppa som hjälporganisationen Röda korset i Serbien delar ut. Hon bär den försiktigt fram till tältet som lappats med presenningar och filtar. Hon har röda sockor med vita prickar och ser lycklig ut.

- Det finns stunder då barnen glömmer allt de har gått igenom, säger pappa Hussein Baidun som är programmerare och hade ett eget företag i Syrien innan kriget tvingade bort familjen.

- Men de har ofta mardrömmar. De talar i sömnen och de kissar i filtarna. Ibland berättar de att de drömmer om bomberna i Syrien och om flykten.

För åtta månader sedan lämnade familjen hemmet. Hals över huvud. Tog sig fram genom Turkiet, i ranglig gummibåt över havet till Grekland och vidare till Makedonien. Den sista etappen - fram till denna taggtråd - var en fotmarsch på 22 dagar genom oländig terräng. Med fyra småbarn.

- De flesta här har gått igenom ett helvete, säger Dafine Alije från International Organization for Migration.

Hon leker med barnen som skockas kring henne. I ett tjockt block skriver hon upp hur många som bor i varje tält och räknar ut hur många som vistas i det provisoriska lägret. Denna dag är det 120. Ibland är det 250.

Ytterligare 200 väntar i ett läger i Subotica, två mil söderut.

- Men de flesta vill hellre vara här vid gränsen ifall det skulle öppnas en oväntad möjlighet att ta sig in i Ungern, säger Sydney Fernandez från frivilligorganisationen North Star.

Han håller just på att bygga en gungbräda för barnen i Kelebija och planerar att ha lektioner varje förmiddag.

- För det här kommer inte att vara över på länge. Flyktingar kommer att ta sig till Europa så länge det råder krig och förföljelse i hemländerna.

Jämfört med förra året är flyktingströmmen idag blygsam. Men mardrömmen är att uppgörelsen med Turkiet spricker. Att president Recep Tayyip Erdoğan gör allvar av sitt hot att öppna slussarna igen om EU vägrar att bevilja visumfrihet. Då skulle snart tiotusentals och sedan hundratusentals flyktingar återigen ge sig iväg till Europa.

EU vill nu bygga ut gränsskyddet, skicka fler gränspoliser och försöka förhandla fram ett avtal med afrikanska länder på samma sätt som med Turkiet.

Men Ungerns Viktor Orbán går längre. På ett möte i Wien i förra veckan med ministrar och regeringschefer från 11 EU-länder efterlyste han en "ny försvarslinje för Europa" och uttalade sig för ett "gigantiskt flyktingläger" i Libyen, organiserat av EU och bevakat av soldater.

Premiärministern ser sig som en av få i EU som försvarar Europa, krist

Källa - 2016-09-29 05:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+