Upp till bevis för Johansson i EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Upp till bevis för Johansson i EU - Framtida asylpolitik, gränskontroller i Schengenzonen och kampen mot terrorismen.

Allt lär stötas och blötas när tilltänkta kommissionären Ylva Johansson nu ska utfrågas i EU-parlamentet.

Tre tuffa timmar är att vänta.

Den svenska förra S-ministern ska höras av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) med inledning klockan 14. 30 i eftermiddag.

Sedan följer tre timmars fråga-svar-bollande med ledamöterna. Flera av utskottets svenskar är redan redo. Johanssons allra första fråga kommer att levereras av Tomas Tobé (M).

"Europa behöver stärka sitt arbete mot gränsöverskridande brottslighet och vi måste få en mer kontrollerad invandringspolitik på plats. Det är nu nödvändigt med konkreta besked på de här områdena", säger Tobé i ett uttalande inför utskottsförhöret.

Även Malin Björk (V) kommer att ställa en fråga.

"Jag förväntar mig att en svensk kommissionär tar fajten för en human flyktingpolitik och har en plan för att stoppa kapplöpningen mot botten som pågår just nu, där flera EU-förslag urholkar såväl internationell rätt som Genèvekonventionen", heter det från Björk.

Totalt sex svenskar är antingen ordinarie ledamöter eller suppleanter i Libe-utskottet. Utöver Björk och Tobé även Abir Al-Sahlani (C), Evin Incir (S), Alice Bah Kuhnke (MP) och Charlie Weimers (SD).

- Jag ser fram emot att fråga Ylva Johansson om hon lovar att inte bedriva socialdemokratisk migrationspolitik som EU-kommissionär, för det tror jag inte att det är så många som efterfrågar ute i Europa, sade Weimers på en pressträff i Strasbourg häromveckan.

Ylva Johansson har redan på förhand svarat på skriftliga frågor från EU-parlamentet. Över 14 tätskrivna sidor berättar Johansson bland annat att hon en gång i tiden bytte parti (från V) för att ansluta sig till "den politiska familj som stödde EU-medlemskap".

"Jag är en övertygad europé med stark tro på europeisk integration och samarbete", skriver Johansson.

På den hetaste frågan - om EU:s framtida asylpolitik, där medlemsländerna hittills varit djupt oeniga - är hon avsiktligt försiktig.

"Min inställning kommer att vara att lyssna noga på olika åsikter och hjälpa till att hitta en gemensam grund, på basen av våra gemensamma värderingar och humanitära ansvar", skriver Johansson.

"Jag kommer att se till att den nya 'Pakten om migration och asyl' hittar rätt balans mellan ansvarstagande och solidaritet och lägger fram pragmatiska och realistiska lösningar", heter det från den tidigare arbetsmarknadsministern.

Ett extra känsligt ämne lär även bli de återinförda gränskontroller som Sverige och en rad andra EU-länder gjort inom Schengen-zonen, trots motstånd från nuvarande EU-kommission och även EU-parlamentet. Även här svarar Ylva Johansson försiktigt på förhand.

"Mitt mål är att skapa mer klarhet till medlemsstaterna om vilka åtgärder de kan göra utan att återinföra inre gränskontroller. Jag kommer att arbeta med alla berörda medlemsländer för att hitta lösningar", heter det i hennes skriftliga svar.

De 26 personer som nominerats till nästa EU-kommission hörs i varsitt tre timmar långt utskottsförhör i EU-parlamentet. Kommissionärerna får först göra en inledning i 15 minuter. Därefter ställs 25 frågor från ledamöterna i en första omgång, med max en minut långa frågor och max tre minuter långa svar. Därefter ges tid för kortare uppföljningsfrågor, max 30 sekunder långa, med svar i max en minut. Kommissionärerna har dessutom på förhand fått lämna in skriftliga svar på frågor från utskottet.

Efter förhöret samlas representanter för alla de politiska partigrupperna i utskottet till en utvärdering. Om den nominerade då får stöd av representanter för minst två tredjedelar av ledamöterna skickas ett godkännande brev från utskottet. Om den nominerade inte får stöd kan det bli tal om ytterligare skriftliga frågor, fortsatt utskottsförhör och en omröstning bland alla ledamöter i utskottet. I slutändan riskerar den nominerade att flyttas till ett annat uppdrag eller helt petas från kommissionen och i så fall ersättas av någon annan.

Tanken är att alla kommissionärer ska ha fått godkänt senast den 17 oktober, så att hela EU-parlamentet den 23 oktober kan rösta den att godkänna kommissionen i sin helhet. Den nya kommissionen är sedan tänkt att tillträda den 1 november.

Tf

Källa - 2019-10-01 06:06

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+