Uppdrag Förändra Trumps bild av Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Uppdrag Förändra Trumps bild av Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

Uppdrag Förändra Trumps bild av Sverige - WASHINGTON. Utrikesminister Margot Wallström, S, träffar på onsdag sin amerikanska kollega Rex Tillerson.

Kampen mot IS står på dagordningen - men målet är också att förändra Donald Trumps bild av Sverige.

- Jag vill prata sakligt om Sverige, säger Margot Wallström.

Utrikesmister Wallström är som första svenska minister på plats i Washington för att träffa USA:s nya kontroversiella utrikesminister Rex Tillerson.

Syftet med resan är ett möte på utrikesdepartementet med länderna som ingår i koalitionen mot Islamiska staten, IS, under ledning av Tillerson. Under valkampanjen sa Donald Trump att kampen skulle högprioriteras och att han redan hade en plan. Men Wall Street Journal har rapporterat att presidentens medarbetare och rådgivare nu är oense om hur USA ska agera.

För Sveriges del fördubblas den militära insatsen i Irak från 35 till 70 personer samtidigt som den förlängs. Men enligt Wallström räcker inte det.

- Det är viktigt, men det är också viktigt att framhålla att det behövs en långsiktig plan. Vad händer efter en eventuell militär seger över IS? Hur bygger vi upp Irak och Syrien? Det är frågor jag vill ta med mig in i mötet.

Enligt Wallström är det viktigt att få svar från USA.

- Irak har enorma problem - säkerhetsmässigt och ekonomiskt och en sekterism som breder ut sig. Det långsiktiga tänkandet hade vi inte förra gången och det betalar vi fortfarande priset för.

Ett annat fokus är finansieringen.

- USA förväntar sig att vi kommer med konkreta idéer. Jag har en idé om att vi kollar mer på hur IS finansierar sin verksamhet. Vem förser dem med allt från olja och bensin till vita jeepar, och vilka köper de unga yazidiska flickorna över nätet? Det förekommer ren slavhandel.

Under besöket i Washington hoppas Margot Wallström också få chans att korrigera Trumps bild av Sverige som ett land i kris efter flyktingvågen.

- Sverige fick oväntad och oproportionerlig uppmärksamhet av presidenten. Men det är en chans för oss att berätta om Sverige. Framförallt vill jag bekräfta den väldigt positiva bilden många har och prata sakligt.

I bästa fall bidrar presidentens utspel till bättre kunskap om Sverige och inte sämre - menar hon.

- Enligt World Economic Forum är Sverige ett av de bästa länderna att leva i och på alla sätt man kan mäta ekonomiskt går det alldeles utmärkt för Sverige, men det är inte utan bekymmer. Det är ett samhälle som liksom många andra förändras väldigt snabbt. Om vi tar emot så många flyktingar ställer det krav på oss att vi kan fixa bostäder, skolor och allt annat det medför, men vi gör jobbet.

Hur skulle du beskriva Sveriges relation till USA?

- Vi har all önskan att fortsätta en utmärkt bilateral relation. Vi hade en nästan privilegierad ställning under Obama-administrationen och det har funnits ett stort intresse.

Vad har du för bild av nya utrikesministern?

- Jag känner inte Rex Tillerson och tror man ska passa sig för att låta sig påverkas för mycket av hur andra beskriver någon. Han var bra på att lyssna när vi talade i telefon. Det var en vänlig ton och konstruktivt det han sa. Jag har inget att klaga på.

Källa - 2017-03-22 00:28

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+