Uppdraget Rädda MP från att gå under

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Uppdraget Rädda MP från att gå under Senaste nytt om flyktingkrisen

Uppdraget Rädda MP från att gå under - Miljöpartiet anser sig ha problem med "vanligt folk". Och Per Bolund har en sak gemensam med Liberalernas Nyamko Sabuni - de nya ledarna måste rädda sina partier från att gå under.

1. Vad utmärkte det nya MP-språkröret Per Bolunds första tal i Almedalen?

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Årets hittills högsta temperatur i Sverige hade uppmätts på söndagen, när Per Bolund begick sin debut som talare i Almedalen.

Det var ett anförande som var utformat i enlighet med partiets egna valanalys, vilken slog fast att Miljöpartiets gick till val på för många budskap i valrörelsen 2018, och därmed misslyckades med att prioritera just klimat- och miljöfrågorna.

Alltså handlade Bolunds tal i Almedalen inte om flyktingpolitik, och inte om skolpolitik, som det nog skulle ha gjort om företrädaren Gustav Fridolin hade talat. Per Bolunds tal handlade om klimat, klimat - och om klimat.

2. Var det den inriktningen som miljöpartisterna hade förväntat sig när man valde Per Bolund i maj?

Det fanns säkert olika förväntningar på Bolund, och ganska många ombud på MP-kongressen stödde i stället en på riksnivå okänd kandidat med tydligare vänsterprofil. Så kanske är Per Bolunds ensidiga fokus på klimat och miljö också ett sätt att övertyga tveksamma partivänner om att han är rätt man för jobbet.

Men förväntningarna på Per Bolund är egentligen desamma som på den andra nya partiledaren i Almedalen, Liberalernas Nyamko Sabuni, som talar på onsdag. Båda tar över partier som gjorde riktigt undermåliga val 2018 och som hänger runt fyraprocentspärren. Så uppdraget är inte mindre än att rädda sina partier från att gå under, med den extra utmaningen som kommer med ansvar för regeringspolitiken.

3. Finns det några andra paralleller med Sabuni?

Båda var ju favoritkandidater om väljare på den högra delen av den politiska skalan skulle ha fått utse MP- och L-partiledare. Även om förväntningarna inom KD och M är betydligt större på Sabuni. Få eller ingen tror väl att Per Bolund kommer att ändra MP:s syn på icke-relationen till Sverigedemokraterna.

Men det kan bli en intressant match mellan Bolund och Sabuni - de börjar ungefär samtidigt, och de leder krisdrabbade partier som är de svagaste länkarna i regeringssamarbetet. Det kan gå illa för båda, men teoretiskt kan de förstås lyckas samtidigt - de slåss ju inte om samma väljare.

4. Miljöpartiet tycker själva att de har problem med "vanligt folk" - kan Per Bolund ändra på det?

I MP:s egna valanalys konstaterar man att bara en procent av väljarkåren anser att "Miljöpartiet förstår vanligt folk". Exakt vad det innebär är förstås inte lätt att reda ut, eftersom de tillfrågade säkert har olika definitioner av "vanligt folk".

Det är väl svårt att se Per Bolund - miljöpartist på finansdepartementet - som den självklara lösningen på problemet. Men man kan konstatera att Bolund väljer en annan folklighetsstrategi än S-ledaren Stefan Löfven, som i år undviker Almedalen och i stället besöker Ullared.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-30 20:22

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+