USA lugnar Australien efter argt samtal

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

USA lugnar Australien efter argt samtal Senaste nytt om flyktingkrisen

USA lugnar Australien efter argt samtal - Under mötet, som ägde rum i Vita huset, ska stabschef Reince Priebus och chefsstrateg Steve Bannon bland annat ha förmedlat Trumps "djupa beundran för det australiska folket" till ambassadör Joe Hockey, enligt Reuters.

Även senator John McCain, tung republikan, ringde upp ambassadören för att försäkra honom om de starka banden mellan länderna, enligt New York Times.

I Australien säger Turnbull till reportrar att han var förvånad och besviken över att uppgifter om samtalet med Trump hade läckt ut, men förnekar att presidenten skulle ha slängt på luren.

- Samtalet avslutades artigt. Och när det kommer till diskussionen vi hade var den mycket rak och uppriktig, säger Turnbull till ett radioprogram i Sydney.

Enligt The Washington Post bröt Trump plötsligt samtalet efter 25 minuter, trots att det skulle pågå i en timme.

De diskuterade bland annat ett, enligt Trump, "knäppt avtal" om att USA ska ta emot hundratals asylsökande som försökt ta sig till Australien sjövägen. USA-presidenten sade att Australien vill "exportera nästa Boston-bombare", enligt tidningen.

Trump sade rakt ut till Turnbull att samtalet var "det i särklass värsta" han haft med någon annan världsledare, vilket ses som extra uppseendeväckande eftersom Australien är en av USA:s närmaste allierade.

Efter samtalet twittrade Trump att han ska se över avtalet med Australien, men senare under torsdagen sade Trump till journalister att han skulle respektera flyktinguppgörelsen, som slöts under Barack Obamas tid som president.

Men Trump gjorde samtidigt klart att han inte var nöjd och att andra länder försöker dra fördel av USA.

- Varför gör vi det här, vad är syftet? Vi får se vad som händer, sade Trump enligt Reuters.

Avtalet mellan USA och Australien slöts under president Barack Obamas tid. Det går ut på att personer som skickats till ön Manus i Papua Nya Guinea och till Nauru efter att ha försökt ta sig till Australien sjövägen ska erbjudas vidarebosättning i USA. Upp till 1 250 personer omfattas. I utbyte ska Australien ta emot personer från El Salvador, Guatemala och Honduras.

- Det här är den sämsta överenskommelsen någonsin, sade Trump enligt Washington Post om den till Turnbull.

Senare twittrade han att han skulle se över den "dumma dealen", för att ytterligare lova att respektera avtalet även om han är missbelåten med det.

Källa - 2017-02-03 05:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+