USA och Ryssland är överens om Syrien

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

USA och Ryssland är överens om Syrien Senaste nytt om flyktingkrisen

USA och Ryssland är överens om Syrien - Efter en maratonförhandling i schweiziska Genève kunde till slut USA och Ryssland presentera en plan för att få ett stopp på inbördeskriget i Syrien, som slitit sönder landet och lett till den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

- Om det här avtalet håller kommer vi se en betydande minskning av våldet i Syrien, sade John Kerry vid en gemensam presskonferens, och tillade att hjälpförsändelser kommer att skickas dit de behövs som mest.

Enligt Kerry är USA berett att gå extra långt då man tror att Ryssland kan pressa Syriens president Bashar al-Assad till förhandlingsbordet för att få till ett fredsavtal.

- Ingen bygger det här (avtalet) på förtroende. Det kommer att bygga på tillsyn, efterlevnad och ett ömsesidigt intresse. Det här är en möjlighet, och inte mycket mer än det innan det blir verklighet, sade han enligt The Guardian.

USA och Ryssland uppmanar alla sidor i konflikten att följa ett vapenstillestånd vid solnedgången den 12 september. Sju dagar efter vapenstilleståndet, förutsatt att det kommer att följas, kommer USA och Ryssland att inrätta en gemensam bas för att med flygattacker bekämpa terrororganisationen IS och Jabhat Fateh al-Sham - före detta al-Nusra-fronten.

- Syriska regeringen har informerats av oss om det här arrangemanget, och är beredd att följa det, sade Lavrov enligt AFP.

Kerry uppger å sin sida att den syriska oppositionen också är beredd att följa planen, om syriska regeringen visar att den menar allvar med att följa uppgörelsen.

Rodger Shanahan vid Sydneybaserade tankesmedjan i Lowy Institute, som tidigare arbetat för FN i bland annat Syrien, säger att svårigheten kommer att ligga i detaljerna, när linjer ska dras på kartor och oppositionsgruppers sympatier avgöras.

- Det blir intressant att se vilken reaktion det blir från den syriska oppositionen, säger han till TT.

Shanahan säger att vi får vänta och se om första veckans vapenstillestånd hålls. Det blir uppgörelsens första test. Men han säger att tajmingen är smart, då vapenstilleståndet sammanfaller med den muslimska offerhögtiden id al-adha.

- Det rör sig om ett antal dagar då det skulle ha blivit en naturlig tillbakadragning som man nu försöker att förlänga, säger han.

Ett problem han ser med avtalet är att ingen sida har direkt något att förlora på att inte följa det, eftersom ingen har tillräckligt mycket kontroll för att kunna straffa den som bryter mot det. Därför blir det viktigt att under veckan snabbt få in humanitär hjälp.

- När det flyter in så vill folk inte gå tillbaka till striderna, för de vill inte få det sämre igen. Det gäller att försöka att höja kostnaden för att återuppta striderna, säger han.

Tanken är att Ryssland ska pressa Syrien att upphöra med sina flygräder över oppositionskontrollerade områden, vilket ska sätta stopp för användandet av tunnbomber. USA-stödda oppositionsgrupper ska å sin tur ta avstånd från Jabhat Fateh al-Sham och IS.

- Det blir en komplex informationsfas. För när länderna börjar bomba tillsammans måste båda sidorna vara säkra på att målen man pekar ut verkligen hör till IS eller (före detta) al-Nusra, säger Shanahan och fortsätter:

- Men om de verkligen lyckas, och syriska flyg inte är med, så borde antalet civila dödsoffer gå ner.

I mars i år hade kriget i Syrien pågått i fem år.

Då beräknades minst en kvarts miljon människor ha dödats och en miljon ha skadats i konflikten.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner personer har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar.

13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Fakta: FN

Källa - 2016-09-10 08:31

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+