USA stoppar fördömande av Libyenattack

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

USA stoppar fördömande av Libyenattack Senaste nytt om flyktingkrisen

USA stoppar fördömande av Libyenattack - FN:s säkerhetsråd lyckas inte enas om ett fördömande av det blodiga bombdådet mot det libyska interneringslägret för flyktingar.

Enligt diplomatkällor är det USA som stoppat uttalandet - vilket knappast ska ses som en överraskning, säger en expert.

Tisdagens flyganfall mot lägret, där omkring 50 dog och 130 skadades, har skyllts på krigsherren Khalifa Haftars styrkor. FN-uttalandet som fördömer dådet hade författats av Storbritannien, uppmanade till eldupphör och till att parterna ska återvända till förhandlingsbordet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men Washington satte stopp för ett enhälligt uttalande från säkerhetsrådet, uppger diplomatkällor för AFP. Till nyhetsbyrån säger James Dorsey, forskare vid Nanyanguniversitetet i Singapore, att USA:s ståndpunkt visar på ett taktiskt stöd och bör ses som föga förvånande.

- Det är ett tecken på USA:s förändrade inställning till Libyen, säger han.

Han får medhåll av Karim Bitar, forskare på tankesmedjan Iris i Paris:

- Detta är helt i linje med USA:s utrikespolitik de senaste åren, då man blundat för hemska brott mot mänskliga rättigheter när de begåtts av de egna allierade.

- Trumpregeringen och dess allierade bland gulfstaterna har omfamnat Khalifa Haftars hårdhänta metoder, fortsätter Bitar.

FN har tidigare misslyckats med att enas om sin ståndpunkt i Libyenkonflikten, som nu återigen trappats upp. Landets västra delar styrs av regeringsstyrkor som stöttas av omvärlden, medan de norra innehas av krigsherren Khalifa Haftar, som Donald Trump tidigare i år ringde upp i ett telefonsamtal som möttes av kraftig internationell kritik.

- Det är helt galet. Även om man tar i beaktande USA:s icke-sentimentala mål att få ett stabilt flöde av olja och att slåss mot terrorismen är detta djupt chockerande, sade Libyenkännaren Frederic Wehrey då till The New York Times.

- Haftar uppfyller två viktiga kriterier för Washington: Han riktar in sig på islamisterna. Och han stöttas av USA:s två viktigaste allierade i området - Förenade arabemiraten och Saudiarabien, säger Karim Bitar till AFP.

Libyen styrdes i drygt 40 år av den hårdföre diktatorn Muammar Gaddafi, som tog makten i en statskupp 1969. Under arabiska våren 2011 utbröt protester som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Efter en maktkamp 2014 bildades två regeringar. I Tripoli, huvudstaden i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering, kallad GNA.

Tobruk, en kuststad i öst, är säte för en annan regering som stöds av Khalifa Haftar som i april i år inledde en militär offensiv mot huvudstaden

Parallellt med det instabila läget har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Källor: Landguiden (UI) med flera.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-05 11:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+