Utan Mutti skulle Europa bli vilset.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Utan Mutti skulle Europa bli vilset. - I Tyskland kallas hon Mutti. Och under sitt dryga dussin år som förbundskansler har Angela Merkel blivit en modersfigur även för övriga Europa. Lugn och trygg. Därför har långt fler än tyskarna själva intresserat sig för den tyska regeringsbildningen.

Merkels kristdemokratiska CDU och systerpartiet CSU har fört svåra samtal med socialdemokratiska SPD - och är nu överens om att börja förhandla på allvar.

I hösten val blev kristdemokraterna överlägset störst, men miste ändå så mycket stöd att resultatet betraktades som ett bakslag. Samtidigt tog sig främlingsfientliga AFD in i förbundsdagen och SPD, som backade rejält, förklarade sig ovilligt att ingå i en ny regeringskoalition. Kristdemokraternas förhandlingar med de mindre partierna strandade. Således står Tyskland ännu tre månader efter valet utan en ny regering. Merkel är tydligt försvagad och vid ett nyval har det spekulerats kring att hon kan välja att avgå.

Risken för detta minskade väsentligt på fredagen när det meddelades att nattens överläggningar varit framgångsrika.

"Jag anser att vi har uppnått utmärkta resultat", sade SPD-ledaren Martin Schulz.

Merkel förklarade i sin tur att de nått en överenskommelse baserad på givande och tagande. Bland annat sätts ett tak i migrationspolitiken på cirka 200 000 asylsökande per år. CDU/CSU och SPD ska också verka för en gemensam europeisk asylpolitik. Vidare vill de stärka banden till Frankrike och driva på för en reformering av eurosamarbetet.

Ännu är regeringsunderlaget inte helt på plats, SPD:s partiledning måste ha gräsrötterna med sig och har kallat till extra partikongress den 21 januari. Därmed kan nyval fortfarande inte uteslutas. Men risken för ett sådant scenario har minskat - och det är välkommet ur ett europeiskt perspektiv.

Med Storbritannien på väg ut ur unionen och en EU-entusiastisk men relativt oprövad fransk president är det svårt att se vem som i närtid skulle kunna axla Merkels mantel.

Finanskrisen, Greklandskrisen, Ukrainakrisen, flyktingkrisen - så fort det har hettat till i Europa har Merkel funnits där med sin pragmatiska handlingskraft. Och den starka tyska ekonomin i ryggen.

Hon har varit den som lyckats förena intressen när andra har betraktat förhandlingsvägen som stängd. Än har hon fört viktiga samtal med Rysslands Vladimir Putin, än med Turkiets Recep Tayyip Erdogan. Under det senaste årets jönserier i Vita huset har hon framstått som den verkliga ledaren för den fria världen.

Europa behöver helt enkelt en ledare av Merkels kaliber. Att hon är inne på slutrakan är ingen vågad gissning - men med tanke på alla europeiska utmaningar får det gärna dröja några år.

Källa - 2018-01-12 16:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Bilda regering efter valet
 4. Fabian fjälling
 5. Ibrahim Nasrulleyev
 6. Nya lagar 2017
 7. Förbjud religiösa friskolan
 8. Peter springare
 9. Leif ivan karlsson morfar
 10. Matleveranser hem loc:SE

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+