Utvisas till farlig provins död pappa ska ta emot

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Utvisas till farlig provins död pappa ska ta emot Senaste nytt om flyktingkrisen

Utvisas till farlig provins död pappa ska ta emot - Ett svårt traumatiserat barn ska utvisas till en av de oroligaste platserna i Afghanistan, trots frågetecken kring det ordnade mottagande som krävs. Migrationsverket har tidigare ansett att storebror, som nu fått uppehållstillstånd i Sverige, ska följa honom till hembyn och lämna honom där. Sedan SvD kontaktat verket backar man nu om brodern. Men utvisningen står kvar.

För tre år sedan sökte den då trettonårige Hamid och hans storebror asyl i Sverige. Bröderna har själva berättat att pappan mördats av talibaner. Övriga familjen ska ha dödsdömts via brev. Utöver detta säger sig Hamid ha utsatts för upprepade grova övergrepp.

Deras mamma beslöt att det var för farligt för dem att vara kvar i Afghanistan. I dag har hon och övriga familjen försvunnit från hembyn i provinsen Ghazni i östra delen av landet. Bröderna tror att talibaner ligger bakom försvinnandet.

Men Hamid fick avslag av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Sverige utvisar dock inte ensamkommande flyktingbarn utan ett ordnat mottagande i hemlandet, exempelvis i form av föräldrar. I utvisningsbeslutet framgår att storebror - som av Migrationsverket skrivits upp i ålder till 19 år - kan utgöra det ordnade mottagandet.

Nyligen fick dock storebror uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen.

- Jag var mycket glad för både hans och min skull. Jag tänkte: nu kan de inte skicka mig tillbaka, säger Hamid, vars advokat lämnade in ansökan om verkställighetshinder, med skäl till att utvisningsbeslutet inte kan genomföras.

Men Migrationsverket avslog denna, med motiveringen att storebror kan följa lillebror till hembyn och sedan återvända till Sverige.

- Absurt, anser Emilie Hillert på Process Advokatbyrå, som är Hamids advokat.

Hon har nu överklagat avslaget samt fått till stånd en inhibition (frysning av ärendet) tills dess att även detta beslut prövats av Migrationsdomstolen.

När SvD tar upp fallet med Migrationsverket backar man vad gäller brodern.

- Det är en olycklig formulering att brodern ska följa med. Det är inte aktuellt, säger Annette Bäcklund, avdelningschef på Förvaltningsprocess vid Migrationsverket.

Migrationsverkets definition av ett ordnat mottagande skiljer sig åt beroende på vilket land det gäller. I första hand ska det bestå av familjemedlemmar. I andra hand den utökade familjen. I Afghanistan förutsätts ett manligt nätverk.

Man anser att Hamid har ett sådant nätverk, och hänvisar i första hand till pappan.

- Det är oklart vad som hänt pappan. Vi utgår från att det finns anhöriga utifrån brödernas egna berättelser, säger Annette Bäcklund.

Hur vet ni att det finns ett nätverk?

- Det här är en prövning som sker fortlöpande. Det är först i samband med att han åker hem som vi försöker hitta dessa personer. Skulle det visa sig att vi inte hittar några, ställs vi inför att pröva ärendet på nytt.

I oktober stoppade Migrationsverket utvisningen av en föräldralös pojke till Ukraina. Liksom Hamid fick han sitt utvisningsbeslut innan det ordnade mottagandet var fastställt. Utvisningsbeslutet togs innan en möjlighet till ordnat mottagande utretts tillräckligt, sa verkets presschef Per Ek till TT.

När det gäller Hamids fall återkommer Annette Bäcklund vid Migrationsverket till att det ordnade mottagandet utreds under ett ärendes gång, men slutligen då hemresan ska genomföras.

- Om det framgått vid den inledande utredningen att det finns släkt eller familj i hemlandet utgår man från det och söker dem när resan planeras och när första beslut fattas.

Hamid har fått två psykiatriska diagnoser som bedöms som livshotande av specialistläkare på BUP. I korthet handlar det om reaktion på svår stress och så kallat dissociativt syndrom, som kan orsakas av exempelvis trauman under barndomen. Hans familjehemsmamma säger att hon fått köra omkring med honom i bil för att han alls ska kunna somna.

- Han själ är som en sprucken spegel. Stundtals är han som en baby.

Klarar han en utvisning?

- Nej, absolut inte. Det är ju helt galet att man belastar en ung människa såhär. Det som är mest anmärkningsvärt är att bevisbördan ligger på ett barn, som dessutom är traumatiserat, säger Hamids gode man till SvD.

Migrationsverket däremot menar att det vore bättre för hans hälsa att återvända och återförenas med sin familj.

Han föreslås att flyga inrikes från Kabul till provinsen Bamyan och därefter resa landvägen till angränsande Ghazni. Senaste så kallade Lifos-rapporten om Afghanistan visar dock att säkerhetsläget nu försämrats så att denna resväg nu är omöjlig. Det finns heller inget direkflyg till Ghazni.

Fotnot: Hamid heter egentligen något annat.

• Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men att den varierar inom och mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna.

• Huvudregeln är - efter en dom i Migrationsöverdomstolen - att ensamkommande barn från Afghanistan som saknar familj, släktingar eller annat ordnat mottagande ska beviljas uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande.

• Säkerhetsläget i den östliga provinsen Ghazni har markant försämrats under 2018, även om den redan tidigare räknats till en av de mest oroliga i Afghanistan. Det är också den provins som har flest internflyktingar - och antal dödade - i landet.

• UD varnar för att risken att drabbas av terrorhandlingar föreligger i hela Afghanistan och för samtliga personer som vistas i landet. Att köra bil på egen hand bör helt undvikas. Även att resa med taxi och buss är förenat med allvarliga faror, enligt UD.

Källor: Lifos - Migrationsverkets rätts- och landinformationssystem, Svenska nätverket för Sydasienstudier, Lunds universitet, Regeringskansliet.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-30 23:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+