Utvisningar stoppas inte i väntan på lagändring

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Utvisningar stoppas inte i väntan på lagändring - Experter och frivilligorganisationer anser att staten måste stoppa utvisningarna av de ensamkommande som kan få uppehållstillstånd när regeringens nya förslag träder i kraft. Men regeringen säger nej till det kravet.

- Det här kommer att leda till förvirring och oro, säger Alexandra Segenstedt, migrationsrådgivare på Röda korset.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade i måndags ett förslag som skulle ge tusentals ensamkommande en ny chans till uppehållstillstånd i Sverige trots att de fått avslag på sina asylansökningar.

Enligt förslaget ska personerna kunna få uppehållstillstånd för att gå klart gymnasiet om de väntat längre än 15 månader på Migrationsverkets handläggning.

Flera frivilligorganisationer har välkomnat beskedet - men riktar nu samtidigt kritik mot regeringen.

För lagändringen är tänkt att genomföras före sommaren nästa år. Vid det laget kommer i princip samtliga av de ensamkommande som berörs att ha fått avslag och utvisningsbeslut från Migrationsverket och domstolarna.

Men för att få den nya möjligheten till uppehållstillstånd måste personerna ändå stanna kvar i Sverige. Det kan innebära att de måste gå under jorden och leva som papperslösa.

Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas riksråd, menar att regeringen därför måste utfärda ett så kallat moratorium - ett förordnande om att myndigheterna ska stoppa utvisningarna i väntan på att lagen träder i kraft.

- Det kan inte vara meningen att de här ungdomarna ska svälta eller begå brott. För de har ju inte rätt att arbeta, rätt till boende eller ekonomiskt bistånd, säger hon.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) säger dock nej till ett moratorium.

- Som det ser ut i dag så gäller den lagstiftning vi har, säger hon till SvD.

De experter som SvD pratat med menar att Migrationsverket, polisen och migrationsdomstolarna på eget bevåg skulle kunna "frysa" utvisningarna. Men det är oklart om det kommer att ske. Myndigheterna har inte velat kommentera regeringens förslag med hänvisning till att de inte hunnit analysera det än.

Tomas Fridh, advokat med inriktning på migrationsrätt, säger att han förväntar sig att myndigheterna eller regeringen stoppar utvisningarna av de ensamkommande i väntan på att de kan få en ny chans till uppehållstillstånd.

- De har absolut stora möjligheter. Redan nu gör de ju prioriteringar av personer de anser sig kunna hitta och verkställa, vad som är rimligt och inte. På samma sätt kan myndigheterna ta hänsyn till det här självmant, säger han.

Det bästa hade dock varit om regeringen gav myndigheterna i uppdrag att stoppa utvisningarna, menar Tomas Fridh.

- Det är de som tar det här initiativet och då borde de också hjälpa sina myndigheter, säger han.

Ett annat problem gäller de ensamkommande som i dag bor på Migrationsverkets boenden, men som kommer att tvingas flytta ut och förlora sitt ekonomiska bistånd om de får utvisningsbeslut.

Tomas Fridh tror att den här omständigheten gäller för majoriteten av de ensamkommande som skulle kunna få en ny chans till uppehållstillstånd - alltså att de bor kvar på asylboenden i väntan på att migrationsdomstolen ska fatta beslut i deras ärenden.

- Det finns ju en möjlighet i LMA-lagen (som reglerar asylsökandes rättigheter, SvD: anm. ) att Migrationsverket kan undanta personer från att skrivas ut, något som visserligen används väldigt restriktivt, säger han.

Också Alexandra Segenstedt, migrationsrådgivare på Röda korset, hoppas att regeringen och myndigheterna försöker lösa situationen för de ensamkommande som nästa år kommer att kunna få uppehållstillstånd om regeringens förslag blir verklighet.

- Jag har en förhoppning om att regeringen kommer med en lösning för det här kommer att medföra en viss förvirring och oro i gruppen, säger hon.

Heléne Fritzon vill inte svara på om hon tror att myndigheterna nu kommer att stoppa utvisningarna i väntan på lagändringen eller inte.

- Det ska inte jag på något sätt gå in och bedöma och svara på. Men regeringens signal har varit tydlig. Detta är en tillfällig reglering. Allt annat ligger kvar. Det är inget generellt stopp på några avvisningar, säger hon.

Källa - 2017-11-28 17:37

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+