V toppen Skapa en eurozon med generös flyktingpolitik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

V toppen Skapa en eurozon med generös flyktingpolitik Senaste nytt om flyktingkrisen

V toppen Skapa en eurozon med generös flyktingpolitik - Hur ska EU hantera alla människor som är på flykt? Vänsterpartiets Malin Björk konstaterar att EU har stängt gränserna, och dödförklarar regeringens dröm om en gemensam flyktingpolitik. I stället vill hon att frivilliga EU-länder skapar en sorts "eurozon" med solidarisk asylpolitik.

7 av 10 svenskar tycker inte att politiker svarar på frågor som ställs i debatter, intervjuer och i samtal med väljare, enligt SvD/Sifo. I satsningen #svarapåfrågan inför EU-valet 2019 borrar vi i de mest angelägna sakfrågorna med ambitionen att ge läsarna riktiga svar. Under april frågas toppkandidaterna för de nio svenska partier som sitter i Europaparlamentet ut. I dag intervjuas Malin Björk (V) om migrationen. Tidigare har Peter Lundgren (SD) fått svara på varför SD helt svängt i sin profilfråga att lämna EU och Fredrik Federley (C) om hur långt han vill gå i EU-bygget.

STRASBOURG Under den stora flyktingvågen 2015 fördelades de asylsökande mycket ojämnt mellan EU-länderna. Sedan dess har den svenska regeringen - och många andra svenska och europeiska politiker - upprepat som ett mantra att EU måste ha en gemensam asyl- och flyktingpolitik.

Vänsterpartiet har inte varit något undantag.

- Det är klart att vi måste ha ett annat system, där vi fördelar ansvaret mellan länderna, säger Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk.

Sedan hon valdes in 2014 har Malin Björk varit ensam V-parlamentariker, men flera opinionsmätningar pekar på att partiet kommer att växa i EU-valet i maj. Vi ses vid "MEP-baren" - en restaurang reserverad för ledamöterna - i EU-parlamentet, med utsikt mot floden Ill.

Inför årets EU-val är Vänsterpartiet öppet med att man har gett upp hoppet om att alla EU-länder kan enas om en gemensam asylpolitik.

Vilken är din uppfattning: Går det att komma överens om ett system med tvingande omfördelning av asylsökande, som omfattar alla EU-länder?

- Jag har ju följt det här i ganska många år nu, och jag tror inte det, säger Malin Björk.

En överenskommelse om omfördelning av asylsökande har hittills blockerats framförallt av de så kallade Visegradländerna - Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern, med premiärministern Viktor Orbán i spetsen.

Men Socialdemokraterna och den svenska regeringen har ännu inte gett upp hoppet. Justitieminister Morgan Johansson sa efter ett ministerrådsmöte i Bryssel början av mars att "asylreformen lever i allra högsta grad".

I sitt tal i EU-parlamentet i Bryssel i förra vecken upprepade Stefan Löfven vad den svenska regeringen eftersträvar: "En rättvis fördelning av dem som kommer och ska få sina asylskäl prövade, vilket är ett delat ansvar för alla medlemsstater".

I valrörelsen 2018 var Socialdemokraternas budskap att åtstramningen av den svenska flyktingpolitiken skulle bestå, tills EU hade kommit överens.

- Jag anser att Sveriges regering, och andra, har gömt sig bakom Orbán och andra besvärliga regeringschefer, säger Malin Björk.

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-04-09 20:03

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+