Vad drar Ebba Busch Thor för slutsats?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vad drar Ebba Busch Thor för slutsats? Senaste nytt om flyktingkrisen

Vad drar Ebba Busch Thor för slutsats? - En flicka omringas och ofredas av ett stort killgäng när hon står och väntar på bussen. En annan har börjat ha springskor på sig när hon går ut, ifall något skulle hända.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Sådana vittnesmål har denna vår kommit från Uppsala, där flickor och kvinnor berättar om att de trakasseras av gäng i offentligheten (se t ex UNT:s reportageserie i fem delar, och Studio Ett 11/3).

Känslan av trygghet har försämrats påtagligt. 19 procent av flickorna på gymnasiet uppger att de känner sig trygga i centrala stan, mot 45 procent för sex år sedan.

Men frågan är känslig. KD-ledaren Ebba Busch Thor fick kraftig kritik när hon konstaterade i en debattartikel att situationen blivit så allvarlig att Uppsala kommuns ungdomsjour "har tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, inte ens på dagen" (Aftonbladet 7/3).

På detta svarade SVT Nyheter genom att i flera publiceringar ge en bild av att Ebba Busch Thor for med osanning (8/3).

Lång historia kort: Det visade sig när Expressen granskade frågan att Ebba Busch Thor hade gett en korrekt beskrivning av situationen, och att SVT Nyheter ägnat sig åt aktivistisk rapportering.

Vad SVT Nyheters journalister försökte åstadkomma genom att relativisera otryggheten bland tjejer i Uppsala är obegripligt om man inte passar in frågan i ett större sammanhang. Vi har i själva verket sett samma slags debatt upprepas kring en rad frågor de senaste åren: Antirasister har ifrågasatt larm om antisemitism i Malmö. LO:s tidning Arbetet har gjort stora ansträngningar att spela ner problemen med huvudsakliga kvinnliga arbetstagares arbetsmiljö på biblioteken.

Plötsligt gör feminister stora ansträngningar att relativisera kvinnors otrygghet.
Gemensamt för dessa debatter är att det rör sig om fenomen där invandring och misslyckad integration är en faktor. Att gruppövergrepp i offentligheten är ett sådant fenomen framgår inte bara av vittnesmål som nu kommer från Uppsala, utan har också bekräftats av polisen. I en rapport om anmälda sexuella övergrepp i offentligheten under åren 2010-2015 konstaterade polisen att de "misstänkta i brott som utförts av en större grupp gärningsmän, på offentlig plats, var främst personer med utländskt medborgarskap. Vid brotten som anmälts i simhallar har de misstänkta gärningsmännen främst varit asylsökande pojkar. "

En konflikt handlar alltså om själva bilden av verkligheten. Men debatten kan inte stanna där. Nästa fråga är vad Busch Thor och andra drar för slutsats om själva migrationen. Har migrationen fallit väl ut i hennes hemstad? Bör den fortgå i samma skala, eller tyder larmen om ofredanden på att samhället inte kan hantera den situation som uppstått?

Här finns viktiga frågor för journalister att ställa och politiker att besvara.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-14 06:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+