Vad väljarna bryr sig om på riktigt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vad väljarna bryr sig om på riktigt - Vi var många som lyfte på ögonbrynen när vi såg finansminister Magdalena Anderssons utspel i Dagens Nyheter några dagar före jul. I intervjun uppmanar hon asylsökande att söka sig till andra länder än Sverige. "De har större möjligheter om de söker sig till något annat land". När Sara Skyttedal, dåvarande ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund, i DN i slutet av augusti valåret 2014 skrev att "vi måste börja diskutera gräns för antalet flyktingar" fick hon löpa gatlopp. Hon blev hårt ansatt från alla håll, även sitt eget parti.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

När en högt uppsatt minister i regeringen nu visar på detta missmod i flyktingfrågan är det egentligen ingen mer än Gustav Fridolin (alltså regeringskollega) som svarar med ett avgrundsvrål. Det uppstår onekligen en del frågetecken om hur samarbetet i regeringen fungerar. "Välkommen till föreställningen! Det är valår och showen har precis börjat!" Det må vara lätt att ironisera över det spektakel politiken ibland blir, särskilt under valår, men den politiska oenigheten är inte underhållning. Det är utifrån dessa positioner och dessa ställningstaganden vår framtida verklighet formas.

De politiska partiernas åsikter i frågor har förändrats. Vilka frågor väljarna prioriterar högst har också förändrats. Vad som är hönan och ägget i detta är en diskussion i sig. Vi kommer att få se en valrörelse som främst handlar om ett eller två närliggande ämnen som inte brukar dominera valrörelser; invandring och integration.

Dessa blir alltså valårets viktigaste frågor enligt en undersökning Ipsos/DN gjorde i december. Sifo har tidigare visat förändringar av väljares prioriteringar i samma riktning. Vi kommer alltså inte att få följa en traditionell valrörelse där jobb och välfärd är huvudfrågorna.

Arbetsmarknadsfrågor kommer sannolikt att vara viktiga, men mer utifrån hur de som nyss kommit till Sverige ska komma in på arbetsmarknaden, för att minska risken att hamna i utanförskap och i förlängningen kriminalitet.
Alliansens förmåga att komma överens i dessa frågor kommer att spela roll för hur regeringsduglig den uppfattas vara. Regeringen har presenterat ett mycket rättsosäkert förslag om en förändring av asylreglerna för att ge fler ensamkommande unga som vill studera en chans att stanna i Sverige. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har på olika sätt avvisat förslaget. Hur Centerpartiet kommer att hantera förslaget är ett lackmustest för Alliansens förmåga att visa en gemensam politisk hållning.

Anderssons och Fridolins gräl före jul visar på migrationsfrågans känslighet, även i regeringen. Migrationsminister Heléne Fritzon tycktes vrida sig i plågor när hon i samarbetsregeringens anda var tvungen att presentera förslaget om uppmjukning av asylreglerna för ensamkommande. Som före detta kommunalråd i en medelstor skånsk stad har hon en bättre verklighetsuppfattning - och dessutom en tilltro till ordning och reda - än vad hennes gröna regeringskollegor har.

När man följer svensk debatt är det lätt att tro att frågor som MeToo, Trumps stora kärnvapenknapp och fejknyheter kommer att bli viktiga frågor 2018. Men det är inte frågor som majoriteten förhåller sig till när den ska lägga sin röst. Att kunna känna sig trygg när man går hem från tunnelbanan efter ett sent biobesök, att invandrare hittar jobb och inte lever på bidrag, att ens barn lär sig läsa, räkna och skriva av en utbildad lärare, att gäng inte etablerar sig i ens hemkvarter och att vården levererar sjukvård i världsklass när ens mamma får cancer. Det är frågor som väljare bryr sig om på riktigt.

Anna Charlotta Johansson är vikarierande ledarskribent. Läs fler av hennes artiklar på SvD. se/av/anna-charlotta-johansson

Källa - 2018-01-08 06:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+