Vägrade utvisa par förundersökning nedlagd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vägrade utvisa par förundersökning nedlagd - De tre nämndemännen vägrade att utvisa ett äldre sjukdomsdrabbat par till Grekland, något som rådmannen ansåg bröt mot domareden. De utreddes för tjänstefel, men nu har förundersökningen mot nämndemännen lagts ned - på grund av en lucka i den tillfälliga asyllagen.

- På grund av otydligheter i lagen kan vi inte förvänta oss en fällande dom, säger Karl Hägg, föredragande på Justitieombudsmannen, JO.

De tre nämndemännen var misstänkta för tjänstefel i en unik utredning, men nu läggs alltså förundersökningen ned.

Fallet handlar om ett par i 80-årsåldern med grekiskt medborgarskap och rötter i Libanon. Mannen sitter i rullstol, kvinnan är dement och har drabbats av magcancer.

Paret ansökte om uppehållstillstånd i Sverige med hänvisning till att deras son bor här. Migrationsverket avslog ansökan, och paret överklagade beslutet till migrationsdomstolen i Stockholm.

Här fick fallet en rejäl vändning.

De tre nämndemännen gick emot rådmannen och beviljade paret permanent uppehållstillstånd. De menade bland annat att en utvisning till Grekland skulle bryta mot Europakonventionens förbud mot tortyr och omänsklig behandling.

I beslutet står det att nämndemännen var medvetna om att beslutet skulle strida mot svensk lag. Rådmannen menade att domen var så felaktig att den stred mot domareden.

JO läste om fallet i Aftonbladet, och inledde en förundersökning om tjänstefel. Utredningen var troligen den första av sitt slag i Sverige.

Beslutet att lägga ned förundersökningen fattades i fredags. JO anser alltså att den tillfälliga flyktinglagen har en lucka, och att det därför inte går att fastslå att nämndemännens dom verkligen gick emot lagen.

Enkelt uttryckt fungerar luckan så här: Om ett myndighetsbeslut överklagas så ska den övre instansen döma enligt samma lagar som vid första instans. Detta ses som en viktig rättsprincip.

Men så var faktiskt inte fallet med nämndemännen, anser JO.

För Migrationsverket menade att paret helt saknade rätt till uppehållstillstånd. Myndigheten behövde alltså inte luta sig mot den tillfälliga lagens bestämmelser om uppehållstillståndets längd. Migrationsverket använde sig i stället av den äldre, mer generösa utlänningslagen vid sitt avslag.

JO är med andra ord rädda för att om nämndemännen åtalas, så kommer de att frias enligt principen om att de bara följde samma lag som vid tidigare instans.

- Vi ansåg att övergångsbestämmelsen är så otydligt utformad att det inte gick att helt fastställa vad gällande rätt var i den här situationen, säger Karl Hägg på JO.

Myndigheten menar att det blev fel när lagen skrevs, och att meningen med flyktingåtstramningen inte var att migrationsdomstolarna skulle kunna bevilja permanenta uppehållstillstånd på sättet som nämndemännen gjorde.

JO har därför vänt sig till justitiedepartementet för att se över lagen.

- En av JO:s uppgifter är att påpeka för lagstiftaren när lagen exempelvis är otydlig eller tillämpas på ett felaktigt sätt, säger Karl Hägg.

Den unika förundersökningen pågick under fyra månader. Under den tiden var nämndemännen avstängda från sina uppdrag vid migrationsdomstolen. De förhördes och delgavs misstanke om tjänstefel.

På måndagen beslutade domstolen att upphäva avstängningen. De tre nämndemännen kan alltså åter delta i domstolsförhandlingar.

Tomas Fridh, advokat med inriktning på migrationsrätt, kallar JO:s bedömning "jätteklok". Han var med och diskuterade förslaget till den tillfälliga asyllagen med Advokatsamfundet.

- Där hade vi en lång rad frågor där det verkligen gick att tolka den här lagstiftningen på olika sätt, säger han.

Tomas Fridh tror dock inte att JO:s utlåtande kommer att innebära att domstolarna nu börjar bevilja permanenta uppehållstillstånd på samma sätt som nämndemännen gjorde.

- Detta behöver inte få så stora konsekvenser. JO menar nog att i en brottsutredning ska all annan tolkning vara utesluten. Jag tror man behöver ha en väldigt välvillig nämnd och ordförande för att få till den här sortens beslut, säger han.

Nämndemännens dom överklagades av Migrationsverket till Migrationsöverdomstolen, som rev upp domen. De tre nämndemännen är utsedda av Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Källa - 2017-10-17 17:08

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+