Välfärdsstaten måste få växa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Välfärdsstaten måste få växa Senaste nytt om flyktingkrisen

Välfärdsstaten måste få växa - Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon är oroliga. Under de kommande åren spår streamingjätten att de kommer behöva rekrytera tusentals männi­skor. Men det finns hinder för att Spotify ska kunna växa i Sverige, meddelas det i ett öppet brev.

Ett hinder är att företagets medarbetare, som också är delägare, måste betala inkomstskatt. Ett annat är att grund­skolan är för dålig om vi ska kunna ­utbilda programmerare. Och ett tredje hinder är den skriande bostadsbristen.

Varningar om att bostadskrisen är så allvarlig att den riskerar att hota till­växten har vi hört förr, från Stockholms handelskammare, från Arbetsförmedlingen, från Svenskt näringsliv.


Exporten bidrar till ekonomin

I går presenterade finansminister ­Magdalena Andersson regeringens vårproposition under parollen "Samhällsbygget - ansvar, trygghet och utveckling". Här står att läsa att det går bra för ­Sverige.

Arbetslösheten är fortfarande hög, men på sin lägsta nivå sedan 2009. Vi har ­dessutom högre tillväxt än USA, Tyskland och Storbritannien.

Vad beror det på? Invandringen har gjort att ekonomin vuxit, men det är ­inte hela svaret. Exporten - själva ­motorn

i svensk ekonomi - har efter många år återhämtat sig. 2015 ökade ­exporten ­kraftigt och vi säljer bilar och medicin på ett sätt vi inte gjort på länge.

Svenska företag tar marknadsandelar i både Kina och USA. Hushållen konsumerar mer och plötsligt byggs det bostäder. I höst, spår Konjunkturinstitutet, går vi in i en högkonjunktur.


Samhället kräver mer

Men samhällsbygget kommer kräva mer. Under de åtta år då Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Krist­demokraterna styrde förde de också en reform­politik åt höger. Det är i ljuset av det man trots allt måste läsa Spotify-grundarnas oro.

Skatterna har sänkts i Sverige och det gjordes till priset av försämrad ­jämlikhet. Investeringar i skola, bostäder och infrastruktur fick stå åt sidan när inkomst­skatter och bolagsskatter sänktes.

Att det inte finns hyresrätter i Stockholm beror dessutom på att Moderaternas huvudstadsfalang ivrigt verkade för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Sverige är ett litet land och vi måste ha en politik som gör att vi kan hävda oss i den globala konkurrensen - och ta hand om de människor som kommit hit som flyktingar. En del finns i den vårbudget Magdalena Andersson presenterade i går, men långt ifrån tillräckligt.


Måste expanderas

Sverige skulle behöva bygga 700 000 bostäder på tio år. I kommunernas byggplaner finns just nu bara hälften så många.

Skolan behöver byggas ut.

Vi behöver bättre vägar, nya tåg, fler hus och andra samhällsinvesteringar för att hålla ekonomin rullande. Just nu är det rätt tid att göra stora, långsiktiga satsningar. Räntorna är så låga att det i stort sett är gratis att låna pengar.

Välfärdsstaten - eller samhällsbygget om man så vill - måste helt enkelt expandera.

Källa - 2016-04-14 00:02

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+