Vända på eller hugga i sten?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vända på eller hugga i sten? - Sverige står inför en gigantisk integrationsutmaning. Jobb, bostad och utbildning är helt centrala delar för att Sverige ska landa väl efter de senaste årens stora asylmottagande. Om detta är alla överens.

Alla är också överens om att det inte fungerar tillräckligt bra. Att trösklarna till arbetsmarknaden är för höga. Att bostadsmarknaden är dysfunktionell. Att utbildningssystemet är i otillfredsställande skick. Så om alla är överens - varför sker så lite? Inget av detta är nya upptäckter.

"Riskerna med ett växande utanförskap är alldeles för stora för att inte vända på alla stenar". Det är budskapet från Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson som utvecklades under Moderaternas ekonomisk-politiska seminarium i Almedalen under torsdagen. Det är ett bra budskap - förutsatt att det betyder att Moderaterna verkligen är beredda att vända på alla stenar.

Det var en kvalificerad panel Moderaterna hade bjudit in, och uppfriskande nog inte en som var ditbjuden för att bekräfta värdens världsbild, utan för att ge densamma tuggmotstånd och bredd. Det fick den. John Hassler, professor vid institutet för internationell ekonomi vid SU och nyss avgången ordförande för Finanspolitiska rådet, Annika Winsth, Nordeas chefekonom, Laura Hartman, docent i nationalekonomi och ordförande för regeringens nya tillitsdelegation samt Lena Lindahl, docent i nationalekonomi vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet underströk alla på olika sätt hur avgörande situationen är; i vägskälet där den ena vägen - att fortsätta som förut - så uppenbart kommer att leda till att tusentals nyanlända fastnar i ett förödande utanförskap.

"Det går bra för Sverige" har varit Socialdemokraternas budskap under våren. Ja, den öppna arbetslösheten sjunker. I maj var den öppna arbetslösheten 3,6 procent jämfört med för ett år sedan då nivån var 3,9 procent. Om man räknar in antalet personer i program med aktivitetsstöd var dock arbetslösheten i juni 7,2 procent.

Sysselsättningen är ett viktigare mått än arbetslöshet (vars siffror kan tryckas ner genom att sätta folk i åtgärder). Den stiger, medan sysselsättningsgraden ligger tämligen oförändrad, i maj låg den på 66,9 procent för åldersgruppen 15-74 år, och i det häradet har den legat på sedan 2001, undantaget 2009 då effekten av finanskrisen slog till.

Men det går med fog att säga att den svenska arbetsmarknaden är stark just nu.

Det är samtidigt en markant skillnad mellan inrikesfödda och utrikesfödda. Bland inrikesfödda var arbetslösheten nere på 4,1 procent i slutet av juni. Bland utrikesfödda ökade tvärtom arbetslösheten till 21,1 procent. Alla klyftor i samhället är förvisso inte av ondo, om det samtidigt finns ett tillfredsställande mått av social mobilitet, men stora gap längs etniska linjer är en veritabel exponent för ökade motsättningar i ett samhälle.

"Det är inte orättvist att ställa krav på den som får bidrag, tvärtom", sade Anna Kinberg Batra inledningsvis på seminariet. "Den som skulle kunna försörja sig men ändå tar sig rätten att leva på andras bekostnad, sviker samhället. Det har Sverige inte råd med. " Det är samma budskap som bar arbetslinjen, fast nu i strängare skepnad.

Ett sådant budskap är inte fel att sända - om det samtidigt följs av förslag som faktiskt gör det möjligt att gå från bidrag till arbete. Några sådana viktiga reformer stavas lägre ingångslöner, ökad flexibilitet för arbetsgivarna att anställa och friställa samt lägre skatter på arbete.

Tidigare satt det fast som i berget. Är Moderaterna nu beredda att vända på dessa stenar?

Källa - 2016-07-08 07:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+